BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

7 Şubat İngiltere Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde, bugün başlayan Soçi Kış Olimpiyatları ve İran'a nükleer programıyla ilgili olarak uygulanan yaptırım konularındaki haber ve yorumlar öne çıkıyor. Türkiye'deki yeni internet düzenlemesi de gazetelerde haber konusu.

Abone ol

İngiltere gazetelerinde, bugün başlayan Soçi Kış Olimpiyatları ve İran'a nükleer programıyla ilgili olarak uygulanan yaptırım konularındaki haber ve yorumlar öne çıkıyor. Türkiye'deki yeni internet düzenlemesi de gazetelerde haber konusu.

Independent gazetesinin dünya sayfalarındaki haberlerden biri, "İran koşturmacası başladı, Amerika'nın sözüne rağmen" başlığını taşıyor.

Haberin konusu, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak varılan 6 aylık anlaşma sonrası, bu ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların gevşemesi ve birçok ülkenin yatırım yapmak üzere Tahran ile ilişkiye geçmesi.

Kim Sengupta imzalı haberde şöyle deniliyor: "Şirket yöneticilerine hitap eden Tahran'daki Homa Hotel, geçen yıla göre Avrupalı müşterilerinin yüzde 30 arttığını bildirdi. İran'a Çin, Hindistan, Türkiye, Gürcistan, Kazakistan, İtalya, Avusturya, İsveç ve hatta İrlanda'dan ticaret heyetleri gitti."

Bu süreçte İran'a en üst seviyeli ziyaretin ise Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldığı belirtiliyor haberde.

Türkiye-İran ticaret hacminin 22 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarılmasının öngörüldüğü belirtilen haberde, Türkiye'nin Halkbank arcılığıyla İran'la altın karşılığı petrol ve doğalgaz alışverişi yapmasının ABD'nin tepkisini çektiği hatırlatılıyor.

17 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına da gönderme yapan Independent muhabiri, "İran yaptırımları ile ilgili Amerikan hukuki girişimi hükümete karşı değil Türk şirketlerine karşı olacak gibi gözüküyor" deniliyor.

Haberde, Fransız işadamlarının İran'a yaptığı büyük çıkarma aktarılırken, Amerikan şirketlerinin Washington'ın cezalandırma tehdidinden şikayet ettiği belirtiliyor.

Financial Times gazetesindeki bir haberde ise, dünyanın doğalgaz kaynaklarının önemli bir kısmına sahip olan İran'ın bazı bölgelerinde son 60 yılın en soğuk kışı nedeniyle ısınma sorunu olduğu belirtiliyor.

Ekonomik yaptırımlar nedeniyle Güney Pars gaz sahasından yeterince verim alınamadığı da haberde vurgulanıyor.

Putin'e mektup

Financial Times gazetesinin mektuplar bölümünde, Soçi Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e hitaben bir mektup yer alıyor.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, eski AB dış politika ve güvenlik şefi Javier Solona ve Open Society Vakfı kurucusu George Soros gibi isimlerin imzasını taşıyan mektupta Putin'den, olimpiyat ruhuna uygun olarak Suriye'de ateşkes, insanı yardımların ulaştırılması ve uzlaşma için destek olması isteniyor.

Times gazetesinin başyazısında ise Olimpiyat Oyunları'nın Rusya'nın problemlerini örtmesine izin verilmemesi çağrısı yapılıyor.

Günlerdir Olimpiyat Oyunları hazırlıklarının yetersizliği, Rusya'da eşçinsellerin baskı altına alınması gibi konularda haberlere yer veren Guardian, "Politikadan sonra Soçi 2014 nihayet spora yer açıyor" başlığını uygun görmüş başlığına.

Türkiye'deki internet düzenlemesi

TBMM'de kabul edilen yeni internet düzenlemesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulması; Financial Times, Guardian ve Times gazetelerinde haber konusu.

Türkiye içinden ve Avrupa Birliği'nden düzenlemenin ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı olduğuna ilişkin yapılan itirazlar haberlerin omurgasını oluşturuyor.

Ayrıca, 17 Aralık'ta başlayan ve hükümet ile Fethullah Gülen hareketi arasında çekişmeye dönüşen yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarıyla birlikte, halkın artan oranda haber kaynağı olarak Twitter gibi sosyal ağları kullandığına dikkat çekiliyor.