BIST 10.557
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.432,19
HABER /  GÜNCEL

Hayatın ritmi, internette atıyor

Dünyayı, bir "Tık"la elinizin altına getiren "İnternet" günden güne yayılıyor. Ali Atıf Bir, internet ve hayatın ritmini şöyle özetledi.

Abone ol Ali Atıf Bir, "İnternet ve hayatın ritmi"ni yazdı. Bir, günden güne yayılan internetin Türkiye'de de çok fazla mesafe katettiğini belirtti.

Yazı: Ali Atıf Bir
Kaynak:
www.hurriyetim.com.tr

Pew Internet ve American Life Project isimli internet sitesinde geçen hafta Amanda Lenhart ve arkadaşları bir makale yayınladı.

Bu makaleye göre Amerika’da gençler arasında internet kullanımı geçen dört yıl öncesine oranla yüzde 24 artmış. 12-17 yaş grubundaki gençlerin yüzde 87’si internete bağlıymış.

Türkiye’de durum nasıl? Elimdeki en son araştırma TNS Piar’a ait. Mart 2005’te, İstanbul Ankara, İzmir, Adana, Bursa’da kent merkezlerinde 18 yaş üstü 802 kadınla görüşülerek yapılmış.

Genel olarak bakıldığında kadınların yüzde 27.9’u internet kullanıyor. İnternet kullananların bir haftada ortalama internete bağlanma süresi 10 saat 52 dakika.

Yaş gruplarına göre inceleme yapıldığında ise eğilim ‘kabak gibi’ ortada. 56-65 yaş grubunda internet kullanma oranı yüzde 11.8, 40-44 yaş grubunda yüzde 19,1, 18-24 yaş grubunda yüzde 47.7. Yani genç kızlarımız internet kullanımında annelerine de anneannelerine ciddi şekilde fark atıyorlar.

Görünen o ki, bir süre sonra torunlarla ‘ananeler’ arasında internet kullanımı açısından fark kalmayacak..

Gelecek 20 yılda ise annelerle kızları internet kullanımında eşitlenecek. ‘Ananelerin’ beğendikleri çeyizlik masa örtüsünün modelini tarayıp torunlarına internet aracığıyla göndermeleri içinse yaklaşık 30 yıl var.

Kadınlar da sonuç böyleyse bir de erkekleri düşünün. Dede ile torunun internet üzerinden tavla oymasına şurada kaç yıl kaldı.

Yani? Yanisi şu: İnternet gençler arasında günlük hayatın ritmini yönlendiren, ateşleyen önemli güçlerden biri haline geliyor. Diğer önemli güç cep telefonu. Gözünüz internette ve cep telefonunda, beyniniz ‘Nasıl bu fırsattan yararlanabilirim’ de olsun. Görevimi yapıyorum. Uyarmadı demeyin.