BIST 10.277
DOLAR 32,24
EURO 34,79
ALTIN 2.397,55
HABER /  GÜNCEL

Hatay'daki korkunç oyunun arkasındaki o parti!

Hatay'da patlama sonrası mültecilere yönelik korkutma ve nefret söyleminin arkasındaki parti belli oldu.

Abone ol

Banu İriç
İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)- Hatay Reyhanlı'da 51 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı sonrası bölgedeki karışıklıklar yükseldi. Çok sayıda Suriyeli mülteci ülkelerindeki iç savaş sürmesine rağmen gelen tehditlerden dolayı çaresizde ülkesine dönmek zorunda kaldı.

Son gelen iddialar da oldukça vahim cinsten. İddialara göre bölgedeki Suriyelileri tedirgin etmek amacıyla İşçi Partisi tarafından eylemler düzenleniyor ve bölgede istenmediklerini anlatan broşürler ve gazeteler dağıtılıyor.

Reyhanlı saldırısı sonrası sosyal medyada nefret söylemleri yaygınlaşmış ve Suriyeli mülteciler hedef seçilmişti. İlk iddialar kamplarda yaşayan Suriyelilerin Özgür Suriye Ordusu'na yardım ettiği ve bu sayede Türkiye'ye saldırdıkları yönündeydi. Gerçekdışı resimlerle sosyal medyada saldırıyı ÖSO'nun yaptığı belirtilip "Suriyeli mültecileri Türkiye'de istemiyoruz" eylemleri başlatılmıştı.

İşçi Partisi kanadından gelen söylemlerde "Terör kampları derhal kapatılmalı, çapulcular sınır dışı edilmeli" denildi. Sık sık kamplarda Suriye'ye savaşa gitmek için militan yetiştirildiği algısı yaratılmak istendi. Bütün bu iddialarla kamplarda yaşayanlara korku havası verilmeye çalışıldı.

ESAD YANLISI EYLEM YAPMIŞLARDI

İşçi Partisi geçtiğimiz aylarda bölgede sözde barış eylemi adı altında Esad lehine Erdoğan aleyhine sloganlar atarak eylemler düzenlemişlerdi. AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, bu eylemler üzerine İşçi Partisi'ni işaret ederek “Türkiye'de yürüyüşler yapılıyor, içinde CHP'lilerin İşçi Partililerin bulunduğu bir zihniyet Beşar Esad'ın posterleriyle yürüyor.” demişti.

Çelik şu sözlerle oynanan oyuna dikkat çekmişti: “İşçi Partililerin bulunduğu bir zihniyet Beşar Esad'ın posterleriyle yürüyor. Bu çok manidardır. "Kanımız canımız feda" diye kanlarını canlarını Beşar Esad'a feda eden Türkiye'de bu şekilde yayın organları var ne yazık ki. Ve bunlara da terörist diyorlar.”

Reyhanlı'da gerçekleşen saldırılar sonrası Suriyeli mülteciler korku dolu günler yaşamaya başladı. Halkın tepkisinden dolayı bulundukları yerden dışarı bile çıkamayan Suriyeliler çareyi gece karanlığında kaçmakta buldu. Ölümden kaçarak sığındıkları Türkiye'den korkutucu iddialar nedeniyle ülkelerine dönmek zorunda kaldılar. Suriyelilerin "Madem ki ölecağiz bari kendi ülkemizde ölelim" demesi dikkat çekti.

MÜLTECİLERİN BAŞININ TAŞLA EZİLDİĞİNİ İDDİA ETMİŞTİ

Reyhanlı saldırısı sonrası bölgede Suriyeli mültecilere saldırıldığı, hatta tecavüz edildiği gibi söylentiler yayılmıştı. Yetkililer bu iddiaları yalanlamış daha sonrasında da yayın yasağı alınmıştı.

Vahim iddialardan biri de gazeteci Hakan Albayrak'tan geldi. Albayrak geçtiğimiz günlerde bazı Reyhanlı vatandaşlarının Suriyeli mültecileri kafasına taşla vurularak ölgürüldüğünü iddia etti.

8 AY ÖNCEKİ VİDEO YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Sosyal medyada bir video yeniden gündeme geldi. İşçi Partililerin organize ettiği eylemde halk konuşturulmuş ve kamplarda yaşayanların bölgedeki halkı tehdit ettiği, terörist olduğu gibi iddialar dile getirilmişti.

En dikkat çeken söylemlerden biri de Esad zulmünden ve ölümden kaçan Suriyeliler için "Onlar da Esad'a isyan etmeselerdi haksız yere" diyerek nefret söylemi dikkat çekiyor. Halk tarafından gerçeği olmayan iddialarla Esad yanlısı yapılan eylem dikkat çekti.

esad-posteri-yasagi.jpg
(Yukarıdaki Aydınlık Gazetesi kupüründe yaptıkları bir eylemde Esad posteri açmalarına izin verilmemesi eleştiriliyor.)

esad-eylemi.jpg 

İNTERNETHABER'İN GÜNDEM HABERLERİ KATEGORİSİ DOPDOLU. GÜNDEME DAİR TÜM HABERLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN