Hasarlı evlerde su-elektrik kesintisi başladı. Sakarya'daki hasarlı 1.300 konutun yıkımı için ilk adım dün atıldı.
Abone olSabah mesai başladıktan sonra, valiliğin aldığı kararı uygulamak üzere harekete geçen ekipler, Mithatpaşa Mahallesi Dispanser Sokak'ta Erhan Yıldırım'ın yaşadığı tek katlı orta hasarlı durumdaki evin elektrik ve suyunu kesmek istedi. Evde 5 kişi yaşadıklarını ve hasta annesinin bulunduğunu söyleyen Yıldırım, binasının güçlendirildiğini ileri sürerek ekiplere direndi. Görevliler bunun üzerine polisten yardım istedi. Olay yerine gelen polis, ev sahibini ikna etmeye çalıştı. Ev sahibinin ikna olmaması üzerine görevliler evin elektrik ve suyunu kesti. Kesime tepki göstererek, ekiplerin üzerine yürüyen ev sahibine polis engel oldu. Bu sırada polis ile ev sahibi arasında kısa süreli arbede yaşandı. Papuççular Mahallesi'nde dairesinin elektriği ve suyu kesilen Ali Vasfi Odabaş isimli vatandaş ise astım krizi geçirdi. Odabaş, ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Sakarya Valisi Mustafa Büyük, orta hasarlı yapılara verilen kamu hizmetlerinin kesilmesiyle ilgili uygulamanın, hukuk çerçevesi içinde gerçekleştirildiğini söyledi. Vali Büyük, "Vatandaşın can güvenliği açısından bizim bu binalara kamu hizmeti veriyor olmamız, sorumluluk almamız anlamına geliyor. Vatandaşa uyarılar yapıldı." dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, içinde oturan olsun ya da olmasın hiçbir ayrım gözetmeksizin kesme işlemini yaptıklarını belirterek, "Kesim sonrası yeniden bağlantı yapılmasına da müsaade edilmeyecek. Eğer bu şekilde bağlantı yapan olursa savcılığa suç duyurusunda bulunacağız." dedi. Öte yandan orta hasarlı olarak görünen camilerin elektrik ve suyu kesildikten sonra burada görevli imamlar müftülük tarafından başka camilerde görevlendirilecek. Sakarya Valiliği, 21 Kasım'da ilgili kamu kurumlarıyla yaptığı toplantıda orta hasarlı binalara verilen kamu hizmetlerinin 5 Aralık'ta kesileceğini açıklamıştı.
Eyüp'te yıkılması tavsiye edilen binalar boşaltılıyor
İstanbul'un Eyüp ilçesinde, İTÜ'nün teknik raporunda yıkılması tavsiye edilen binaların sakinleri, evlerini boşaltmaya devam ediyor. Binalarının yıkılma riski taşıdığını öğrenen pek çok aile, kiraya çıkıyor. Düğmeciler Mahallesi Şifa Yokuşu Sokak'ta bulunan 18 bina için uzmanlar yıkılması tavsiyesinde bulundu. Bunun üzerine harekete geçen belediye ekipleri, uzmanların görüşleri doğrultusunda bazı binaları mühürledi. Bahariye Sitesi A-Blok'taki evi belediye tarafından mühürlenen Mehmet Ciğer, "Kendi imkânlarımızla başka bir yerde ev bulduk ve oraya gidiyoruz. Bu şekilde daha fazla oturamadık. Ancak bu süreçte belediyenin bizlere biraz daha yardımcı olmasını beklerdik." dedi.
Bahariye Sitesi A-7 Blok yöneticisi Muammer Aydemir ise binaların depreme dayanıksız olmasını inşaat sırasında kullanılan deniz kumuna bağlarken, "Binaların yıkılıp yeniden yapılması lazım. Büyükşehir ile Eyüp Belediyesi'nin vereceği kararın sonucunu bekliyoruz." diye konuştu.