BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.500,73
HABER /  GÜNCEL

Haritadaki 4 kritik yer PYD'nin Türkiye'den ödü kopuyor!

SURİYE haritasının son halindeki 4 kritik noktada yakında kıyamet kopabilir. Türkiye Münbiç için mesajlarını en üst perdeden verdi. El Bab konusunda tavrını koydu, PYD Rakka, Türkiye ise El Abyad'ın peşinde.

Abone ol

SURİYE'de bugünlerde çok kritik gelişmeler yaşanıyor. Gözler Musul operasyonu için Irak'a dönmüş olsa da asıl bilek güreşi Suriye'de oluyor.

ABD açık şekilde desteklediği PYD ile Rakka'ya girmek istiyor. Musul'dan IŞİD için Rakka'ya açık bir koridor bırakmış olması da Rakka'da imha planı yaptığını gösteriyor.

PYD'NİN TÜRKİYE KORKUSU
Göğüs göğüse çarpışma işini de PYD/PKK'ya ihali etmiş durumda. Ancak bu noktada PYD'nin büyük bir korkusu var.  O da Türkiye'nin PYD'ye Rakka'da bir baskın verip yok etmesi. Türkiye ise verdiği mesajlarla PYD'nin bu korkusunu daha da körüklüyor ve bu durum Salih Müslim'in tüylerini diken diken ediyor.

TÜRKİYE'NİN GÖZÜ NEREDE?

PYD Rakka konusunda Türkiye kabusu yaşarken aslında Türkiye'nin gözü başka bir noktada. Bu noktalardan biri Münbiç. Ama asıl istediği yer Fırat'ın doğusunda kalan çok daha kritik bir nokta. Orası da şu anda Kürtlerin elinde bulunan El Abyad.


SURİYE HARİTASINDAKİ 4 KRİTİK NOKTA

Suriye'nin son halini gösteren bu haritadaki 4 noktada; El Bab, Menbic, Rakka ve Tel Abyad'da önümüzdeki günlerde çok şey olacak. Gelin bu noktalarda olanları ve yapılan müthiş stratejileri Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Murat Yetkin'den okuyalım. Bakın El Bab, Menbic, Rakka ve Tel Abyad için kimin ne planı var ve durum ne? Önce ABD'nin çok arzuladığı Rakka operasyonu.

RAKKA OPERASYONU, PYD TÜRKİYE'DEN KORKUYOR

ABD adeta Irak’ı, İran’ın insafına bırakmaya razı vaziyette bütün IŞİD’çileri Suriye’de Rakka etrafında sıkıştırıp, karada PKK/PYD milisleri aracılığıyla imha etmeyi düşünüyor. Ancak ABD’nin ‘İstikamet Rakka’ demesinden bir süre sonra PYD Başkanı Salih Müslim ABD’ye operasyon için bir şart koştu. PYD ABD’nin desteğiyle Rakka üzerine yürürdü ama Türkiye tarafından “sırtından hançerlenmek” istemiyordu.

Salih Müslim’in ne demek istediği gayet açık anlaşılıyor: Biz Rakka ile uğraşırken, Türkiye de Rakka’ya yürüyüp bizi imha etmeye kalkarsa ne yapacağız? Yani, ABD Türkiye’nin Rakka’ya yürümeyeceğine garanti versin.

MÜNBİÇ İÇİN TÜRKİYE'NİN MESAJI
Cumhubaşkanı Erdoğan’ın dün, 26 Ekim’deki “Münbiç’i PYD’den temizlemeye kararlıyız” açıklaması da işte bunun ardından geldi. Türk askeri desteğindeki ÖSO aslında kuzeyden Münbiç’e hayli yaklaşmış durumda. El Bab’ın IŞİD’den alınabilmesi halindeyse Batıdan da 40 kilometre yakınına gelmiş, Halep’le yolunu kesmiş olacak.

EL BAB'DA DURUM NE?

Aslında El Bab, Halep’e 25-30 kilometre uzaklıkta; benzetmek gerekirse Sincan ile Ankara merkez gibi bir uzaklıkta. Dolayısıyla Türkiye destekli güçlerin El Bab’a girmesine mesela Rusya da karşı. Ancak Rusya’nın şu sıra başka ciddi sorunları var.

PYD MESAJLARI DUYDUKÇA PANİK OLUYOR

Öte yandan PYD, Cerablus ve Dabık örneklerine bakıp, Erdoğan’ın Münbiç tehdidini dinleyip tedirgin oluyor ve ABD ile Rakka pazarlığı yapmak istiyor ama aslında Türkiye’nin Rakka operasyonuna girişme niyeti de yok. Bir yetkili bu durumu “El Bab sınırımıza 30-35 kilometre uzaklıkta, IŞİD ya da PYD elinde olması Türkiye için açık ve yakın tehdit oluşturuyor” diye izah etti; “Oysa Rakka 90-95 kilometre ve bizim için yakın tehdit değil, ayrıca bu mesafeden kontrol desteği vermek de zor”.

TÜRKİYE'NİN ASIL İSTEDİĞİ YER : TEL ABYAD

Türkiye’nin Suriye’de El Bab kadar önem verdiği bir yer daha var. TV uzmanlarının şimdilik fazla dikkatini çekmeyen bu yer, Akçakale’nin tam karşısındaki Tel Abyad. Diğer yandan Rakka’ya inen yollar da Akçakale sınır kapısından geçiyor.

“Tel Abyad bizim için önemli” diyor konuştuğum kaynak; “Ne IŞİD ve PYD kontrolünde olmasını istemeyiz. Bu da Türkiye için açık ve yakın tehdit sayılır.”

Özetle Salih Müslim bir yerde haklı; Türkiye PYD olduğu müddetçe Rakka’ya katılmam diyor ama bir yandan da Rakka’ya giden yolların başı sayılan Tel Abyad’ın PYD’de kalmasına izin vermek istemiyor; tabii bu durum PYD koridorunda da bir gedik daha demek olacak.

Yani, ABD ve Türkiye arasında PYD üzerinden El Bab ve Tel Abyad sorunları da yaşanacak gibi duruyor yakında, diğer sorunlara ek olarak.

SURİYE'NİN SON HARİTASI NERESİ KİMİN ELİNDE?