BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  GÜNCEL

Hangi lider kaç yıldız alır?

Bütçe görüşmelerinde liderlerin performansı kimilerini eğlendirdi. Başkanların konuşmaları hasta olan Ahmet Hakan'ı bile diriltti.

Abone ol

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan bütçe görüşmelerinde siyasi parti liderlerin performansını eğlenceli buldu. Liderlerin konuşmalarını büyüteç altına alan Hakan Hangi lider kaç yıldız alır yazısıyla onlara not verdi.

Yazı: Ahmet Hakan
Kaynak: www.hurriyet.com.tr
 

-AĞIR gribal enfeksiyon tanısıyla evden dışarı çıkmama cezasına çarptırılmış bir adam için, "tuluat tiyatrosu" havasındaki "liderler kapışması"nın ne denli ilaç gibi geldiğini sanırım takdir edersiniz.

Düşünün:

Kendinizi nane limon kabuğu tarzındaki bilumum bitkisel çaylara vurmuşsunuz.

Yetmemiş, battaniyelere bürünüp etrafa boş gözlerle bakarak terleme temrinleri yapmışsınız.

Vitaminler gelmiş, tavuk suyuna çorbalar gitmiş.

Ve hiçbiri kár etmemiş.

Sonra karşınıza birdenbire hoş bir armağan, tatlı bir sürpriz gibi dört başı mamur, muvazaasız, en hakikisinden müthiş bir düello çıkmış.

Ne yaparsınız?

Sabaha kavuşmuş bir hastanın sevinciyle dolup taşmaz mısınız?

Ben öyle oldum.

Saatler süren o keyifli seyirlikten, hem oyalayan, hem de hastalığımı sağaltan marazi bir şifa kaynağı çıkardım.

Bu yüzden emeği geçenleri saygıyla selamlıyor ve kendilerine hayır dualarımı sarkıtıyorum:

Beni eğlendirdiniz ya... Allah da sizi eğlendirsin...

***

Ancak böyle bir girişin ardından, liderler için hazırladığım ve kriterleri hayli öznel olan performans değerlendirmesine geçebilirdim...

İşte büyük düellonun yıldız karnesi:

ERKAN MUMCU: Tamam... Her zamanki gibi güzel konuştu... Hitabetteki hünerlerini sergiledi... İnce alay işini iyi kıvırdığını kanıtladı filan... Ama sonuçta ne oldu? Baykal/Erdoğan denkleminin dışında kaldı. Çünkü düzeyi düşürmeme kaygısıyla hareket etti... Biraz da dağınık konuştu... Esprisizdi, heyecansızdı... Bu durum onu, iki ağır toptan önce konuşan başaltı pehlivanı pozisyonuna soktu... Bu nedenle o konuşurken, "Asıl eğlence birazdan, şimdilik idare edin" havasını teneffüs ettik... Bu nedenle kendisine beş yıldız veriyoruz.

DENİZ BAYKAL: Bir insan hiç kağıda bakmadan bu kadar uzun konuşur da, bir tane bile ’özne-tümleç-yüklem’ hatası yapmaz mı? Ben çok uğraştım ama bulamadım. Doymak bilmez bir iştahla konuşan Baykal, böylesi bir hataya imza atmıyor. Üstelik müthiş bir strateji ustası: Konuyu bir tarafından alıyor, neredeyse şehevi bir arzuyla uzun uzun, özene bezene işliyor, hedefine kilitliyor ve atışı yapıyor. Ve bunu sıfır hatayla yapıyor. Yani bu "belagat" karşısında şapka çıkarmak dışında yapacak bir şey yok. Ancak Baykal’ın sorunu şurada: Sağlam kanıtlara dayandırdığı yolsuzluk iddialarının yanına pek sağlam kanıtlara dayandıramadığı iddiaları da katıyor. Böylece ortaya attığı iddiaların tümünü şaibeli konuma sokuyor. Bir de Tayyip Erdoğan’ın eski konuşmalarından malzeme devşirme çabasının artık feci demode kaçtığını söylemeliyim. Yıldız notu: Sekizdir.

TAYYİP ERDOĞAN: Taktiği şu: Önünde fevkalade teknik ve aşırı kibar üslupla yazılmış bir konuşma metni var... Erdoğan, o metinden bir cümle okuyor... Sonra nevi şahsına özgü üslubuyla en okkalısından cevabı metin dışına çıkarak veriyor. Yani "iki izlek" var konuşmasında... Biri eğitimli ama sayıca az seçkinler için, diğeri geniş halk yığınları için... Belki eğitimliler, metin dışına çıktığı yerlerde kendilerini biraz fena hissediyorlar ama geniş halk yığınları asıl o metin dışı bölümlere hasta oluyorlar. Erdoğan da bunun fazlasıyla farkında... Sonuç şu oluyor: Zerre kadar ödün vermeyen, imajına uygun davranan, yani alttan almayan bir profil... Her anlama çekilebilecek "Buraya üç nokta koydum" tarzı çıkışlar ise işin tuzu biberi oluyor... Ayrıca rakamların dilinden konuşarak yeni bir Demirel tarzı yarattığını da eklemeden bırakmayalım. Yıldız notu: Sekizdir.

KEMAL UNAKITAN: Vallahi ne yalan söyleyeyim, bence Unakıtan, "sataşmaya yanıt" gerekçesiyle yaptığı kısacık konuşmasıyla siyasi hayatının en vurucu performansını sergiledi... Üslubunu bozmadı, efelenmedi, işi makaraya sarmadı... Ciddi ve vakur duruşunu korudu. Baykal’ı ayıplayarak mahcup etme stratejisi izledi. "Biz de Bülent Ersoy’un iddialarını mı buraya taşıyalım?" diyerek Baykal’a müthiş bir gol attı. Yıldız notu: Dokuzdur.