BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,92
ALTIN 2.430,38
HABER /  GÜNCEL

Halter, yeni lokomotif oldu

Yıllardır ülkemize madalya kazandıran güreşten sonra Naim Süleymanoğlu ile iyi bir çıkış yakalayan halter, şimdilerde en popüler spor dalı olarak göze çarpıyor.

Abone ol

Atina Olimpiyatları’nda en başarılı branş olarak göze çarpan halterde, uluslararası alanda alınan başarılar, insanların haltere olan ilgisini yoğunlaştırdı.

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yapılan 84. Avrupa Halter Şampiyonası’nda özellikle erkek sporcularımız adeta şov yaptı. Podyuma çıkan her sporcumuzun madalya kazandığı şampiyonada Türkiye erkeklerde takım halinde Avrupa şampiyonluğuna uzandı. 11 altın, 7 gümüş ve 3 bronz madalya alarak toplam 570 puan ile Avrupa’nın zirvesinde olan erkek haltercilerimizin yeni hedefi ise Katar’da yapılacak Dünya Şampiyonası.

Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye’ye iltica etmesi ile başlayan süreç, Türk halterinin de çıkış noktası olarak bilinmekte. Süleymanoğlu, 1986 yılının Aralık ayında Merlbourne’de yapılmakta olan Dünya Şampiyonası sırasında Türkiye’ye iltica edene kadar ülkemizde halter birçok kişi tarafından tanınmıyordu. Kendi ağırlığının üç katını kaldıran Naim Süleymanoğlu üç olimpiyatta kazandığı madalyalar ile Türkiye’nin ilk olimpiyat rekortmeni sporcusu olmasının yanı sıra olimpiyat oyunları tarihinde üç olimpiyatta üç altın madalya kazanan ilk sporcu olma ünvanını da kazandı.

Naim Süleymanoğlu’ndan sonra bayrağı devralan Halil Mutlu, kırdığı rekorlarla dünyanın gözünün bir kez daha Türkiye üzerine çevrilmesine sebep oldu. Mutlu, evi gibi gördüğü Bulgaristan’da spora yakışmayan çirkinliklerle karşılaştı. Rakipleriyle adeta dalga geçen Halil Mutlu ise Bulgar seyircisine en iyi cevabı podyumda verdi. 2004 Atina Olimpiyatları’nda 19 yaşında yarışıp altın madalya kazanan Taner Sağır, Sofya’da da fırtına gibi esti. Olimpiyatlar sonrasında dizinden ameliyat olan Taner, hasta hasta yarıştığı Sofya’da da ne kadar formda olduğunu gösterdi ve 3 altın aldı. Şampiyonada Sedat Artuç üç altın, Erol Bilgin ise 56 kiloda 3 gümüş kazandı. Hakan Yılmaz altın madalya kazanan diğer bir sporcumuz olarak ön plana çıkarken 105 kilodaki Bünyamin Sudaş bir bronz, iki gümüş kazanarak Türkiye’nin şampiyon olmasına yardımcı oldu.


HABER: Bülent Karadaş

KAYNAK: