BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Halkın Mücahitleri'nden İran'a nükleer suçlama

Sürgündeki İranlı muhalif grup Halkın Mücahitleri, İran hükümetinin, başkent Tahran'ın 70 kilometre kuzey doğusundaki Damavand'da, yeraltında, gizli bir nükleer tesisi kurduğunu iddia etti.

Abone ol

Sürgündeki İranlı muhalif grup Halkın Mücahitleri, İran hükümetinin, başkent Tahran'ın 70 kilometre kuzey doğusundaki Damavand'da, yeraltında, gizli bir nükleer tesisi kurduğunu iddia etti.

İranlı yetkililer, yeraltında 10 uranyum zenginleştirme tesisi kurmayı planladıklarını açıklamışlardı. Halkın Mücahitleri'nin iddiasıyla ilgili bilgiler sınırlı olmakla beraber, uzmanlar, Damavand'ın bu tesislerden birisi olabileceğini belirtiyorlar.

Halkın Mücahitleri'ne göre, 2006 yılından bu yana yapımı süren Damavand'daki tesis, bir dizi yeraltı tünelinden ve inşaatı yeni tamamlanan dört depodan oluşuyor.

Muhalif gruba göre, Damavand'daki tesisin yönetimi, İran Devrim Muhafızları'nın üst düzey komutanlarından General Mohsen Fahrizade'nin idaresinde.

General Fahrizade, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, İran'ın nükleer programı konusunda görüşmek istediği isimlerden birisi. Ancak Tahran yönetimi, bu talebi kabul etmiyor.

Halkın Mücahitleri grubunun daha önce ortaya attığı benzer iddiaların pek çoğunun doğru olduğu ortaya çıkmıştı.

Ancak Batılı uzmanlar, İran'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından geldiğini ve yeni lider Hasan Ruhani'nin Batı'yla bir yakınlaşma politikasını gündeme getirdiğini hatırlatıp bu son iddianın zamanlamasına dikkat çekiyorlar.

Sağlam kaynakları olan bir uzman, bu son açıklamayı, 'Halkın Mücahitleri'nden çok, Batılı istihbarat örgütlerinin Tahran'a yaptığı bir uyarı' olarak değerlendiriyor.

Bu uzmana göre, Batılı yönetimler, İran'a, tüm nükleer çalışmalarının 'yakından izlendiğini' hatırlatmak istiyor.

Damavand'a herhangi nükleer araç gereç ya da malzeme götürüldüğü konusunda hiçbir bilgi olmadığını da hatırlatmak gerekiyor.

Tüm bu açıklamalardan çıkarılan özet, İran'a 'diplomatik adımlarını dikkatli atması gerektiği' konusunda açık bir mesaj vermek.