BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Halk polis tehdidine rağmen meydanlarda

Mısır güvenlik güçlerinin, oturma eylemi yapan ve meydanları boşaltmayan devrik lider Muhammed Mursi destekçilerine karşı 24 saat içinde yap...

Abone ol

Mısır güvenlik güçlerinin, oturma eylemi yapan ve meydanları boşaltmayan devrik lider Muhammed Mursi destekçilerine karşı 24 saat içinde yapacağı olası kuşatma tehdidine karşı meydanlar boşalmıyor. Mursi taraftarları yine Adeviye Meydanı’nda toplanarak darbe karşıtı protestolarını sürdürdü.
Bu gelişme asker tarafından desteklenen yeni hükümetle, 3 Temmuz 2013’teki askeri darbe sonucu görevinden alınan Mursi’nin görevine geri getirilmediği sürece meydanlardan geri çekilmeyeceklerini belirten Mursi destekçileri arasında karşılıklı cepheleşmeye zemin hazırladı. Uluslararası Birlik tarafından haftalardır süren tarafları uzlaştırma çabaları henüz bir sonuç vermedi. Mısır geçici başbakanı Ramazan Bayramı öncesi, protestocuları ‘hükümetin verdiği bu karar geri alınamaz bir karardır’ diyerek uyardı.

EYLEMLERDE 250 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Yeni Mısır hükümetine göre protestocular, Kahire halkında büyük bir korkuya, şehirde kanlı şiddet sahnelerine ve trafik sisteminde de çöküşe neden oldu. Eylemciler ise sakin davrandıklarını, asıl huzurluk çıkaranların güvenlik güçleri ile Baltacıların olduğunu ifade ediyorlar. Mursi’nin devrilmesinden bu yana eylemlerde yaklaşık 250 kişi hayatını kaybetti.
Kahire’de oturma eylemi yapılan ve gösterilerin düzenlendiği meydanlarda güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz atması halinde kullanılabilecek yüzlerce gaz maskesi, gözlük ve eldivenin dağıtıldığı öğrenildi. Silahlı araçlara karşı üç bel hizasında çimento ve odundan bariyerler inşa edildi. Güvenlik görevlileri protesto alanlarına giriş çıkışı önlemek için gün ağarır ağarmaz alanların dışına bariyer kurabileceklerini söyledi. Pazartesi sabahı itibariyle protesto alanlarında henüz hiçbir birlik izine rastlanmadı ve hükümetten kuşatmanın ne zaman başlayacağıyla ilgili henüz bir bilgi çıkmadı.
İçişleri Bakanlığı yetkilileri yaptıkları açıklamada, inşa edilen bariyerlerin yıkımı durumunda ortaya çıkabilecek sorunların üstesinden gelmeye hazır olduklarını dile getirdiler. Ayrıca polisin yaralananların en kısa sürede civar hastanelere sevk edilmeleri için Sağlık Bakanlığı’yla, tutuklananların ise bölgeden uzaklaştırılmaları için zırhlı polislerle iletişim halinde olduklarını belirtti.

HERGÜN GÖSTERİ DÜZENLENİYOR
Geçmişte yeterli eğitimi bulunmadığı için silahsız sivillere karşı uyguladığı orantısız güç ile tanınan Mısır çevik kuvveti, birim içinde oluşturulan özel bir kuvvet yardımıyla protestocularla başa çıkmaya çalışacağını bildirdi.
İki hafta önce General Abdel-Fattah el-Sissi tarafından gerçekleştirilen toplantılar Mısır halkının büyük bir kısmının Mursi destekçilerine karşı yeni hükümetin silahlı birliklerine arka çıktıklarını gösterdi.
Ramazan Bayramı’ndan önce yapılan açıklamada ise uluslararası güçlerin, yeni Mısır hükümeti ve Müslüman Kardeşlerin de içinde bulunduğu Mursi destekçileri arasında yapılması ön görülen uzlaşma çabalarının sonuçsuz kaldığı bildirildi. Sünni Müslüman dünyasının önde gelen dini kurumlarından El-Ezher’in bu son çabası işe yaramadı.
Polisin eylemlerin bulunduğu iki bölgeyi protestoculardan arındırılması sırasında uyguladığı şiddetin, Mursi destekçilerinin neredeyse her gün yürüyüş düzenlediği başkent Kahire’nin sınırlarının ötesine geçebileceğinden korkuluyor.
Ne yetkililer ne de muhafızlar çatışma çıktığında ya da göz yaşartıcı gaz kullanıldığında kadın ve çocukların bölgeyi nasıl terk edecekleri hakkında henüz bir bilgi vermedi. Mursi destekçileri, oturma eylemlerinin yeni hükümete karşı tepkilerini göstermek için son çarelerinin olduğunu dile getirdi. Mursi destekçisi televizyon kanalları şiddeti özendirdikleri gerekçesiyle darbeden sonra kapatılmıştı. Mursi ve Müslüman Kardeşlerin bazı önemli liderleri cezai soruşturmayla karşı karşıyalar.
Bugün de sabah saatlerinden itibaren Adeviye Meydanına oturma eylemlerini sürdüren kalabalık grup, Mursi’nin göreve geri getirilmesi, sorunlu anayasanın askıya alınması, yasama meclisinin dağıtılması gibi durumları da kapsayan asker tarafından yapılmış birkaç eylemin geri çekilmesi isteklerini tekrarladı.
(İHA)