BIST 9.531
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.489,10
HABER /  DÜNYA

Halep son durum Rusya'dan insanlık dışı hamle

HALEP son durum açıklaması Uluslararası Af Örgütü'nden geldi. Örgüt Suriye'deki ateşkese rağmen Rusya'nın Halep çevresindeki hastaneleri bombalıyor.

Abone ol

HALEP'e yönelik saldırılar Suriye'deki ateşkes kararına karşın sürüyor.

Uluslararası Af Örgütü, Rusya ve Suriye rejimine ait güçlerin Suriye'nin Halep kenti yakınlarındaki hastaneleri saldırılarında kasıtlı olarak hedef aldığını bildirdi.

Londra merkezli örgütün Suriye'deki gelişmelere ilişkin hazırladığı raporunda, Halep harekatına yol açmak için Rus ve Suriye hükümetine ait güçlerin son 3 ayda sistematik ve kasıtlı olarak hastane ve diğer sağlık merkezlerini hedef aldığının tespit edildiği kaydedildi.

AMAÇ HALEP HAREKATINA HAZIRLIK

Örgütün son 12 haftada Halep'in kuzeyinde en az 6 hastane, sağlık merkezi ve kliniğin kasıtlı olarak hedef alındığına dair ikna edici deliller topladığının aktarıldığı raporda, "Suriye hükümet güçleri ile müttefikleri, bölgedeki mevcut kırılgan ateşkes anlaşmasına ilişkin yürütülen çalışmalar devam ederken bile sağlık tesislerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Halep harekatı öncesinde, bölgenin boşaltılması hazırlığında yeraltı hastaneleri bile saldırılarda tahrip edildi" denildi.

RUSYA HALEP SALDIRILARI SAVAŞ SUÇU

Saldırılarda hedef alınan "hastanelerin ön cephe hattına dönüştüğünün" kaydedildiği raporda, "Bu saldırılar savaş suçu anlamına geliyor" ifadesi kullanıldı.

Bölgedeki görgü tanıklarıyla görüşen Af Örgütü yetkilileri, bu kişilerin "vurulan hastane ve sağlık merkezlerinin civarında saldırı esnasında herhangi bir askeri araç, kontrol noktası ya da savaşçı bulunmadığını ve hastanelerin sadece insani bakımdan çalıştığını aktardığını" belirtti.

Rapora ilişkin açıklamada bulunan örgütün Uluslararası Kriz Müdahale Programı Direktörü Tirana Hassan da "Suriye ve Rus güçleri sağlık merkezlerini kasıtlı olarak hedef alarak, uluslararası insani hukuku alenen ihlal ediyor. Halep civarında muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde bulunan hastaneler, Rus ve Suriye hükümet güçlerinin birincil hedefi halinde" dedi.

Halep son durum

RUSYA VE SURİYE'NİN ŞAM PLANI

Rusya ve Esed rejimi, kısmi ve geçici ateşkes dönemini Şam için tehdit gördükleri İslam Ordusu'nu zayıflatmak için kullanıyor. BMGK'nın terör örgütü listesi dışında olan ve lideri 4 ay önce Rusya tarafından öldürülen İslam Ordusu, ateşkese resmen taraf olmasa da fiilen uyuyor. Muhalif grupların en güçlülerinden İslam Ordusu, özellikle Şam ve çevresinde etkin.