BIST 9.961
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.433,80
HABER /  GÜNCEL

Halep son durum 16 Aralık 2016 son dakika haberleri!

HALEP'te son durum ne? İnsanlık dramının yaşandığı Halep'ten 16 Aralık 2016 Cuma günü gelen son dakika haberlerini gün boyu canlı yayınlarla takip edebilirsiniz.

Abone ol

HALEP'te yaşananlar dünyanın gündeminde. Dün tahliyelerin başladığı Halep'te bugün neler oluyor? Halep'te yaşananların detaylarını sizler için derledik. 

Rusya'dan gelen en son Halep açıklamasına göre, Halep'in doğusunda rejim kuşatması altındaki bölgeden son 24 saatte 6 bin 400'den fazla insan tahliye edildi.

Halep'le ilgili bir diğer gelişme ise Birleşmiş Milletler'e ulaşan bir mektupta yazanlar. BM Suriye komisyonuna ulaşan mektupta Rusya'nın hava saldırıları nedeniyle 1207 sivilin yaşamını yitirdiği, ölenler arasında 380 çocuk olduğu bilgisi paylaşıldı. 

Halep'le yaşanan ilgili yaşanan son dakika gelişmeleri:

17.0014 REHİNE ÖLDÜ

Rejim yanlısı yabancı teröristlerin, Halep'teki tahliye işlemi sırasında ateş açıp rehin aldığı grupta 14 sivil hayatını kaybetti. Rehin alınanlar Halep'e geri dönmek zorunda kaldı.

16.10HALEP'TEN DİĞER BİLGİLER

Anadolu Ajansı, Halep'ten gelen haberlere ilişkin yayınladığı grafikte, Hizbullah kuşatmasındaki Madaya'da açlıktan ölenlerin olduğunu duyurdu. 

15.30TÜRKİYE VE RUSYA YENİDEN DEVREDE

Türkiye ile Rusya'nın çabalarıyla varılan anlaşma kapsamında bu hafta içerisinde ateşkes ilan edilmiş ve Doğu Halep'teki savaşçılar ile sivillerin tahliyesine başlanmıştı.

Ancak bugün sabah saatlerinde tahliye işlemi yeniden durduruldu.

Suriye hükümeti, tahliyelerin muhaliflerin anlaşma koşullarını ihlal etmesi nedeniyle durdurulduğunu açıkladı. Tahliyelerin durdurulması sonrası Türkiye ve Rusya sürecin yeniden başlaması için temaslarda bulunuyor.

13.30ANKARA İLE TAHRAN ARASINDA GÖRÜŞME

Başbakan Binali Yıldırım, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yıldırım, tahliye sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için İran'ın da gerekli girişimleri yapacağından emin olunduğunu ve bu konuda İran'la işbirliği yapmaya hazır bulunulduğunu dile getirdi. Cihangiri ise Halep'teki tahliye sürecinin sorunsuz ilerlemesini kendilerinin de arzu ettiğini, bu konuda Türkiye'yle temasları sürdüreceklerini, Türkiye ve İran arasındaki artan işbirliğinden bölgenin de istifade edeceği konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.

13.00ESAD'IN ASKERLERİ REHİN ALDI

Anadolu Ajansı'nın geçtiği son dakika Halep haberine göre, Esad rejimine bağlı gruplar 800 kişiyi rehin aldı. 

12.10TAHLİYE NOKTASINDA PATLAMA 

Halep'ten gelen son dakika haberlerine göre mualiflerin tahliyesinin yapıldığı otobüs noktasında bir patlama meydana geldi.

TAHLİYELER ASKIDA

Reuters'in haberine göre, engellemeler nedeniyle tahliyeler durduruldu.

12.00İBLİD'E ULAŞTILAR

Bugün sabah saatleri itibariyle Doğu Halep'ten ayrılarak silahlı muhalif grupların kontrolü altındaki İdlib'e ulaşan tahliye konvoyu sayısının 3. Tahliye edilen kişi sayısı ise 7 bin 500.

10.25PUTİN'DEN HALEP AÇIKLAMASI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte barış görüşmelerinin sürmesi için öneri sunacaklarını açıkladı. 

Putin, Türkiye'nin ÖSO'nun Halep'ten çıkarılması için gereken tüm yardımı göstereceğine söz verdiğini de söyledi.

Putin'in verdiği bilgilere göre, görüşmeler Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak. Astana'daki görüşmeler, Cenevre'de Birleşmiş Milletler aracılığında yapılan müzakerelere ek olarak gerçekleştirileceğini belirtti.

10.00ÇAVUŞOĞLU TAHLİYE SAYISINI AÇIKLADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada ise dünden bu yana 5 konvoyla 7 bin kişinin tahliyesinin yapıldığını söyledi. 

TAHLİYELER BUGÜN DE SÜRECEK

Rusya Savunma Bakanlığı, dün başlayan tahliye işlemlerinin bugün de sürdüğünü açıkladı.

Halep'te rejim ve muhalifler arasında varılan ateşkes anlaşması kapsamındaki tahliye işlemlerinde, kentin kuşatma altındaki doğu mahallelerindeki binlerce kişi şehirden dışarı çıkarıldı. Otobüs ve ambulanslardan oluşan üç konvoyla Halep'in doğusundan tahliye edilen kişiler arasında; siviller, muhalif savaşçılar ve aileleri bulunuyordu.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden yapılan son açıklamada, tahliye işlemlerinin günlerce sürebileceği belirtildi.

Halep kuşatma haritası son durum

BM: HALEN 50 BİN KİŞİ KUŞATMA ALTINDA

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise Halep'in doğusunda hâlâ yaklaşık 50 bin kişinin kuşatma altında olduğunu söyledi. Mistura, bu kişilerden 40 bininin sivil olduğunu belirtti.

BM'YE KAN DONDURAN 'RUSYA' MEKTUBU

Öte yandan Esad rejiminin büyük oranda kontrolü sağladığı Halep'te, kentin doğusundaki sivil ve muhaliflerin tahliyesi sürerken; BM'nin 'Suriye' komisyonuna şok bir belge ulaştı.

Suriye'de faaliyet gösteren ve gönüllülerden oluşan Beyaz Baretliler sivil toplum kuruluşunun BM müfettişlerine gönderdiği mektupta, Halep'te "çok büyük ihtimalle" Rusya tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarında bin 207 sivilin öldüğü belirtildi.

39 sayfalık belgede, büyük bölümü Temmuz-Aralık aylarında düzenlenen 304 saldırıda hayatını kaybeden siviller arasında 380 de çocuk bulunduğu bildirildi.