BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Haklara ilişkin habercilik

Murat Çelikkan, haklara dayalı habercilikten bahsetti. Çelikkan, 'Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı' projesini anlattı.

Abone ol

Murat Çelikkan, başlıklı yazısında habercilik üzerine önemli bilgileri verdi.

Hafta sonu Bursa'da, 'Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme
ve Haber Ağı' projesi çerçevesinde Yerel Medya Eğitim Semineri yapıldı.
Türkiye'nin altı bölgesi esas alınarak yapılan yerel medyaya yönelik hak haberciliği seminerlerinin, sondan bir önceki etabıydı Bursa.
Bu hafta sonu Mersin'de gerçekleştirilecek eğitimle, bu projenin bir aşaması bitiriliyor. Eğitim programı, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Dr. Çiler Dursun'un 'Medyanın Açmazları, Yeni Habercilik Arayışları ve Sorumlu Gazetecilik İlkeleri' konusunda yaptığı örneklerle zenginleştirilmiş sunumla başlıyor. Dursun sunumunda, toplumdaki hiyerarşik yapılanmanın habercinin diline de yansıdığını, her bir haber incelendiğinde, bu güç-iktidar ilişkilerinin ortaya çıktığını örnekliyor ve dil kullanımının aynı zamanda hayatta bir gerçekliğe de karşılık geldiğini anlatıyor. Sonra Atölye Çalışmaları başlıyor. NTV'den Oğuz Haksever, Radikal gazetesinden ben ve Açık Radyo eski yayın koordinatörü Şerif Erol'un yönettiği 'Haklara Dayalı Habercilik Örnekleri' sunumlarıyla, medyada çıkan haberler haklar ekseninde tartışılıyor.
Seminerin ikinci gününde ise Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Gülgün Tosun, 'Hak Mücadelelerinin Haber Değeri' sunumunu yapıyor. Tosun, Türkiye'de insan hakları örgütlerinin kısa geçmişini hatırlatıyor, basında haber sunumunda bağlamından koparılarak verilen haberleri örnekliyor. Medya konusundaki kavramsallaştırma üzerinde de duran Tosun, temsili demokrasi düşüncesi içinde, toplum ve devlet ilişkileri açısından aracı kurum olarak daha çok sivil topluma dahil edilen medyanın (basın), uygulamada dördüncü kuvvet olarak değerlendirildiğine dikkat çekiyor. "Dördüncü kuvvet tanımı iktidara ilişkindir. Yasama-yürütme-yargı olarak bölünmüş iktidarın dördüncü parçası olarak işlev görmesine gönderme yapan bu tanım, onu (basını) siyasal iktidarın bir parçası haline getirir. Oysa basın, çoğu zaman kendilerinin de dile getirdiği üzere siyasal iktidarın değil, sivil toplumun içinde eylediği kamusal alanın sesi olmalıdır," diyor.
Daha sonra Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi
Prof. Dr. Levent Köker, 'AB Sürecinde Kadın, Çocuk, Azınlık Haklarında Yeni Düzenlemeler' konusunu işliyor. Eğitim toplantıları, genel değerlendirme ve yerel haberciliğin sorunları konusundaki tartışmayla son buluyor.
Toplantılara katılanlar kadar, atölye çalışması yapan bizlerin de bir eğitimden geçtiğini vurgulamak isterim. İnsan hakları ilkeleri açısından habercilik konusu hepimiz açısından yeni olduğu için, her toplantıda örnekler üzerinden yapılan tartışma, bizim de kendi yaptığımız haberlere bakışımızı değiştiriyor ve zenginleştiriyor.

YAZI:Murat ÇELİKKAN
RADİKAL