BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Hakimin şifresi çözüldü

''Da Vinci'nin Şifresi''yle ilgili olarak İngiltere'de görülen davanın hakimi tarafından gizlenen şifre çözüldü.

Abone ol

Dünyanın en çok satılan kitaplarından ''Da Vinci'nin Şifresi''yle ilgili olarak İngiltere'de görülen ''intihal'' davasının kararına yargıç tarafından gizlenen şifre çözüldü.

The Guardian gazetesinin bildirdiğine göre, gazetenin avukatlarından Dan Tench, yargıç Peter Smith tarafından dava kararına yerleştirilen şifrenin gizemini ortaya çıkardı. Yanıtın, Kraliyet Donanması'nda görevli bir amirale atfen ''Jackie Fisher, kimsin? Zırhlı'' olduğu belirtildi.

Şifrenin çözülmesinin ardından deniz tutkunu yargıç Peter Smith, ''Bravo, buldunuz! İlk denemede şifreyi çözdüğünüz için övünebilirsiniz'' dedi. Yargıç, Da Vinci'nin Şifresi davasının 71 sayfalık kararına, kitapta önemli yer tutan ''Fibonacci dizini'' denilen matematik formülüne göre gizemli bir şifre yerleştirmiş, meraklıları konuya çekebilmek için kendisinin ve kitabın adına atıfta bulunarak, ''Smithy'nin Şifresi'' adlı bir ifade oluşturmuştu. Yargıç Smith, şifreyi kararın ilk yedi paragrafına italik harflerle yerleştirmişti.

Hukuk tarihinde 54 yaşındaki yargıcın bu şakasının ilk olduğu sanılıyor. Yargıç Smith, kararında Da Vinci'nin Şifresi adlı kitabın başka kitaptan aşırma bir eser olmadığına karar vermişti.