BIST 10.266
DOLAR 32,35
EURO 34,78
ALTIN 2.394,15
HABER /  GÜNCEL

Hague: Kaddafi'nin UCM'de yargılanması gerek

Libya konferansının ev sahibi İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, Kaddafi iktidarında bir Libya'nın geleceğinin parlak olmayacağını savundu, ancak 'kararı Libyalılar verecek' dedi.

Abone ol

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin görevden ayrılması ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce yargılanması gerektiğini söyledi.

Londra'da Libya'nın geleceğini ele almak üzere düzenlenen konferansın ev sahibi durumundaki Hague, görüşmelerin Libya'nın geleceği için yeni bir siyasi süreç başlatacağını belirtti.

Ancak Hague, Kaddafi konusundaki kararı Libyalıların vereceği görüşünü de vurguladı.

Libya liderinin sürgüne gitmesi konusundaki spekülasyonlarla ilgili bir soru karşısında ise İngiliz bakan "Kaddafi'nin emekliliğini geçireceği konutu seçmeye girişmeyeceklerini belirtti.

"Elbette mahkeme önüne çıkması gerektiğine inanıyorum. Suç işleyenler, savcıların haklarında bilgisi de varsa, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin önüne çıkmalı."

"Ama bir yere gidecekse neresi olacağını belirlemek Libya halkına düşer; bu mutlaka bizim denetimimizde olacak diye bir şey yok" dedi.

Bununla birlikte Kaddafi'nin iktidarda kalmaya devam ettiği bir Libya'nın sürdürülebilir bir geleceğe kavuşamayacağı görüşünü savundu.

Hague, operasyona katkılarını vurguladığı Arap devletleri de dahil tüm dünyanın Libya konusunda birleştiğini belirtti.

Geçici Konsey temsilcileri Londra'da

Hague ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Londra'ya gelen bazı Libyalı isyancılarla görüşmeler yapıyor.

İsyancılar konferansa doğrudan davet edilmedi.

Ancak Hague, Geçici Ulusal Konsey'in elçisi Mahmud Cebril ile görüştü. Konsey ve Libya muhalefeti ile temaslarını güçlendirmek istediklerini söyledi.

Hague Cebril ile Libya'daki insani durumu ve yardım için öncelikleri de ele aldıklarını kaydetti.

Hague'e bu görüşme öncesinde, isyancılar sivillere saldırırsa NATO'nun ne yapacağı da soruldu.

Hague böyle bir saldırının söz konusu olmadığını belirtti; buna karşılık ateşkes ilanlarına rağmen, Kaddafi güçlerinin saldırılarının sürdüğünü söyledi.

İngiliz bakan sivillerin korunmasının "mutlak önem taşığdını" vurguladı.

Konferans öncesinde İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de ortak bir açıklama yayınlamış ve Geçici Ulusal Konsey'in ülkenin geleceğinde kilit bir rol oynayabileceğinden söz etmişti.

Sarkozy ve Cameron zirve gündemini görüşmek için dün gece ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir dörtlü telekonferans görüşmesi de yaptı.

Londra'daki bir günlük konferansa kırktan fazla ülkenin temsilcileri katılıyor. Ancak Rusya katılımcılar arasında yer almıyor.

Uluslararası konferansa Libya hükümeti de davet edilmedi.

Libya lideri Muammer Kaddafi de konferansın katılımcılarına hitaben yazdığı bir mektupta "barbarca taarruz" olarak nitelediği saldırılara son verilmesini istedi.

TSİ 16.00'da basına kapalı olarak başlayacak görüşmelere Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Arap Birliği ve African Birliği temsilcileri ile 40 kadar ülkenin dışişleri bakanları katılıyor.