BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,70
ALTIN 2.403,32
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Hacı Bektaş'ta hazırlıklar başladı

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde 15-18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek 49. Ulusal 23. Uluslararası Hacıbektaş Veli Anma törenleri ve Kültür Sanat etkinlikleri öncesinde ilçede hazırlıklar devam ediyor.

Abone ol

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu yaptığı açıklamada, ünlü Halk Düşünürü Hacıbektaş Veli anısına bu yıl ulusal düzeyde 49. su düzenlenecek olan Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri Kültür ve Sanat Etkinlikleri'ne yaklaşık 50 bin kişinin katılmasını beklediklerini söyledi. Çok sayıda bakan, milletvekili, parti genel başkanı, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra yurt dışından konukların da katılacağı törenler öncesinde, Beştaşlar mevkiinde bin kişilik bir çadırkent kurulduğunu ifade eden Selmanpakoğlu, ayrıca törenlere katılanların ilçedeki pansiyon, otel ve öğrenci yurtlarının yanı sıra gönüllü ilçe halkının evlerinde konaklayabileceklerini kaydetti.

Törenler süresince belediye personelinin yanı sıra çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 200'e yakın gönüllü ilçe halkının çeşitli görevli olarak hizmet vereceğini söyleyen belediye başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Şişli, Kartal ve Sarıyer gib

i belediyelerinde kendilerine personel ve malzeme desteğinde bulunacağını vurguladı.
Selmanpakoğlu, etkinliklerin gerçekleştirileceği 15-18 Ağustos tarihleri arasında Hacı Bektaş Veli Müzesi'ne vatandaşların ücretsiz olarak girebileceklerini sözlerine ekledi.

'TÖRENLER 15 AĞUSTOS'TA BAŞLIYOR'

49. Ulusal, 23. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri Kültür ve Sanat Etkinlikleri 15 Ağustos Çarşamba günü başlayacak.

Hacıbektaş- Veli etkinliklerin ilk günü Kültür Merkezinde, saat 14.15'te araştırmacı yazar İsmail Saçlı'nın yöneteceği, çeşitli alevi sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katılacağı "Yeni Anayasa Çalışmaları Çerçevesinde Alevi-Bektaşilerin Görüş ve Düşünceleri" konulu toplantı yapılacak.

Etkinliklerin ikinci günü olan 16 Ağustos Perşembe günü saat 10.00'da Cumhuriyet Meydanı'nda resmi açılış töreni düzenlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Semah Ekibi gösterisinin yer alacağı törende, etkinlikler nedeniyle düzenlenen şiir ve öykü yarışmasında derece elde edenlere ödülleri verilecek. Bu yıl 19'uncusu gerçekleştirilecek olan Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü de verilecek.

'DOSTLUK VE BARIŞ ÖDÜLÜ GAZETECİ YAZAR ZELYUT'A VERİLECEK'
Hacıbektaş Veli Törenleri ve Kültür sanat etkinlikleri düzenleme kurulu, etkinlikler kapsamında bu yıl 19'incisi verilecek olan Hacı Bektaş Veli Dostluk Barış Ödülü'nün sahibini belirledi. Düzenleme kurulunun almış olduğu karar sonrasında 19. Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü, Güneş Gazetesi yazarı gazeteci Rıza Zelyut'a verilecek.

Cumhuriyet meydanında düzenlenen programdan sonra ise törene katılan protokol mensupları Hacı Bektaş Veli Külliyesi'ni ziyaret edecek ve ardından Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Sergi Salonunda karma uluslararası resim, heykel ve seramik sergisi ile Cumhuriyet anıtları fotoğraf sergisi açılacak.
Aynı gün saat 14.00-16.00 saatleri arasında Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde "Özgürlükler Sorunu, Zorunlu Din Dersleri ve Cem Evleri" konulu konferans düzenlenecek. Daha sonra 15.00-17.00 saatleri arasında Garipdede Cem Evinde cem töreni, 16.00-19.00 saatleri arasında Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde Ozanlar Geçişi, 18.30-01.35 saatleri arasında da Cumhuriyet Meydanı'nda semah ve bir dizi konserler gerçekleşecek.

17 Ağustos Cuma günü ise 14.00-17.00 saatlerinde Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde "Alevi ve Bektaşilikte Cem İbadeti ve Günümüz Koşullarında Cem" konulu panel, 16.00-18.00 saatlerinde Garip Dede Cem Evinde cem töreni, 17.00-19.00 saatlerinde Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde tiyatro, 18.30-02.30 saatleri arasında da Cumhuriyet Meydanında semah ve konserler düzenlenecek.
18 Ağustos Cumartesi günü de çilehane mevkisinde uçurtma şenliği, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde tiyatro gösterisi, Cumhuriyet Meydanı'nda da semah gösterileri düzenlenecek.