BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.431,38
HABER /  POLİTİKA

Habur kapısı kapanacak mı?

Tezkere geçti DTP'li Hasip Kaplan Habu Sınır kapısını sordu.

Abone ol

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Başbakanlık Tezkeresinin kabul edilmesinin ardından, Habur Sınır Kapısının kapatılıp kapatılmayacağını sordu.

Kaplan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Türkiye'nin 7-8 milyar dolar ihracat potansiyeline sahip olduğu Irak ile ilişkilerinin, son yıllarda güvenlik, tezkere ve operasyon kaygıları nedeniyle zayıfladığını öne sürdü.

Bölgede 2 milyon insanın kamyon, TIR ve tanker taşımacılığı işinden ''ekmeğini'' kazandığını ifade eden Kaplan, şu soruların yanıtlanmasını istedi: ''Habur Sınır Kapısını kapatmayı düşünüyor musunuz? Tezkere mağduru olacak 2 milyon insan için ne tür tedbir almayı düşünüyorsunuz? Taşımacılık yapan şoför esnafının mağduriyetinin önlenmesi için vergilerini affedecek misiniz? Irak'ta, Türkiye'den giderek iş yapan 960 şirketin hak ve güvenceleri nasıl sağlanacaktır?''

LONGOZ ORMANLARININ TAHRİP EDİLECEĞİ İDDİASI

Kaplan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede de İstanbul'a su getirtmek için, koruma altında bulunan Longoz(subasan) Ormanlarının tahrip edileceği iddialarını gündeme getirdi. İstanbul'un 20 günlük su ihtiyacı için dünyanın ender ekosistemlerinden birine sahip Longoz Ormanlarının tahrip edileceğinin iddia edildiğini kaydeden Kaplan, şu soruları sordu:

''İğneada'daki Longoz Ormanları, Türkiye ve Avrupa'nın en büyüğüdür. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Dünya Bankasının 7 yıldır birlikte sürdürdüğü projeleri, İstanbul'un 20 günlük su ihtiyacına feda etmeyi düşünüyor musunuz? İğneada'nın Beğendik Köyünde yapılması planlanan nükleer santral çalışması ne aşamadadır?''

Kaplan, yine Eroğlu'na sorduğu başka bir soru önergesinde de Kaz Dağlarında altın arayan 3 şirketin çevreyi tahrip etmemesi için herhangi bir önlem alınıp alınmayacağını sordu.