BIST 10.219
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.450,22
HABER /  GÜNCEL

Habur Barzaniye çalışıyor

Barzani, Habur sayesinde servetine servet katıyor. Habur kazancı bakın ne?

Abone ol

PKK'ya arka çıkan Mesud Barzani'nin ekonomik tedbirler yürürlüğe girdiğinde canı bir hayli yanacak. Çünkü sadece Habur'daki kamyonlardan topladığı kazanç 1 milyar doları buluyor.

Ankara da terör örgütünün Kuzey Irak'taki varlığını sona erdirmek özellikle  Mesud Barzani'yi sıkıştırmaya çalışıyor. Bu kapsamda, alınacak tedbirlerin mali boyutunun yıllık 1 milyar dolar civarında olması bekleniyor.

Türkiye'de, doğrudan Barzani'ye ve ailesine bağlı birçok şirketin faaliyet gösterdiği biliniyor. Bu şirketler Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki ticarette aslan payını alıyor.

Ankara ilk etapta bu şirketlerin faaliyetlerini mercek altına alacak ve Kuzey Irak'a para akışını kesmeye çalışacak.

Son dönemde merkezi hükümetten Kuzey Irak'a para aktarılmadığı da göz önünde bulundurulduğunda, alınacak önlemlerin Kürt yöneticileri zor durumda bırakması bekleniyor.

Ankara'da ekonomi yönetimi, Barzani'nin Türkiye üzerinden elde ettiği kazancı tek tek hesapladı; Habur sınır kapısından geçen kamyonlar ve ticari faaliyetlerle sağlanan kazancın yılda yaklaşık 1 milyar doları bulduğu belirlendi.

Alınacak önlemlerle bu miktarın büyük oranda azaltılması planlandı.

Zira, her gün binlerce Türk kamyonu Kuzey Irak'a geçiyor ve geçen her kamyon Barzani için gelir kalemi oluşturuyor.

Bunu engellemek için kamyonların Suriye üzerinden Irak'a ulaşması özendirilecek ve Suriye yolu cazip hale getirilecek. Türk şoförlerin bu yolun güvenliğiyle ilgili bir takım endişeleri bulunuyor.

Alınacak önlemlerde Kuzey Irak halkının değil, Barzani'nin rahatsız edilmesi hedefleniyor.