BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.422,28
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Haberal'ı böyle götüreceklerdi

Cenaze için izin verilen Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal’ı CHP’li Kamer Genç’in kaçırma planı büyük yankı uyandırdı.

Abone ol

Haberal’ın taziyeleri kabulü sırasında, CHP’li Genç, “Hadi alalım Sayın Haberal’ı Ankara’ya gidip yemin ettirelim” teklifinin ayrıntıları ortaya çıktı. Olaya tanık olan CHP'li Aygün konuştu, hedefteki Genç kendisini savundu.

ORTALIK BUZ GİBİ OLDU

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün dün olayla ilgili gazetecilerin sorusu üzerine, şunları söyledi: “Kılıçdaroğlu, Baykal ve 20’ye yakın milletvekili vardı. Sayın Genç, “Hadi alalım Sayın Haberal’ı Ankara’ya gidip yemin ettirelim. Sayın Genel Başkan bir cevap veremedi veya vermedi. Ortalık da buz gibi olunca, kimse bir şey söylemeyince, ben de ‘bu yanlış bir şey. CHP olarak hukuk, adalet, kanundan bahsediyoruz. Hukuk demiş ki, gitsin Zonguldak’ta annesinin cenazesine katılsın, dini vecibelerini yerine getirsin geri dönsün. İzin buna göre çıkmış. Buna göre çıkan bir izinde ‘hadi kalkın Ankara’ya gidin’ yanlış bir olgudur. Böyle bir şey olması mümkün değildir’ dedim.”

Aygün daha sonra Haberal’ın olaya müdahil olduğunu belirterek, “Hayır, ben buraya görevlendirildim’ dedi. Olay kapandı” diye konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter ise gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna, “Laf arasında espri gibi de nitelendirilebilen, hiç abartılmaması gereken bir konuşmaydı” demekle yetindi.

MENGÜ BÖYLE BİR TEKLİF OLMAZ

CHP eski Milletvekili ve Ergenekon davası tutuklu sanığı Tuncay Özkan’ın avukatı Şahin Mengü, “Gel seni Meclis’e götürelim; yemin et’ gibi konular bir genel başkanın yanında açılmaz ve bu CHP geleneğine uymaz. Genel başka da bu teklif karşısında susmaz. Tepki verir. Tepkisiz kalmasını da ben enteresan buldum” dedi. CHP eski Milletvekili Mehmet Sevigen de, “CHP duruşu ile bağdaşmayan bir durum”dedi.

‘HAYDİ YEMİN ETMEYE GİDELİM’ DEDİM

Haberal’a Ankara’ya gidip Meclis’te milletvekili yemini etmesi teklifinde bulunan CHP’li Kamer Genç teklifini savundu. Genç şöyle konuştu: “Haberal’a 72 saat izin verilmiş. Ben de kendisine ‘gidelim yemin edin’ dedim. Herhalde ani teklif olduğu için düşünemedi. Üzüntüsü büyük olduğu için belki ayrıntılı olarak düşünemedi. ‘Ben buraya annemin cenazesine geldim’ diye konuştu. Kendisine ‘72 saat izniniz var. Anayasaya göre yemin etmek zorundasınız. Yemin edip çıkarsınız. Yemin edince yasama faaliyetine de katılabilirsiniz’ dedim. Yapsaydı daha iyi olurdu. ‘ben sizin yerinizde olsam yemin eder çıkarım’ dedim.” Jandarmanın engel olup olmayacağı sorusuna ise Genç, “Neyi engellesin? Gelir kapıdan içeri girer’ yanıtını verdi.

ÇİÇEK: CHP HABERAL İÇİN ADIM ATMADI

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP’nin ‘Haberal Yasası’ olarak bilinen yasa teklifinin gecikmesi ile ilgili eleştirilerine yanıt verdi. Çiçek, tutukluların hasta yakınlarını ziyaret etmelerini sağlayan yasa teklifi konusundaki görüşmelerin gecikmesi ile ilgili olarak, “Teklif 16 Ocak’ta Genel Kurulu’na getirilmiş. O günden sonra benim başkanlık ettiğim hiçbir danışma kurulu toplantısında, ‘Bunu öne alalım’ tarzında bir konuyu gündeme getirmediler. Neden gecikti, neden iş bu noktaya geldi, bunu kendilerine sormak lazım” dedi. Çiçek, yasa teklifinin perşembe günü Meclis Genel Kurulu’nda konuşulacağını belirterek, “Herkes üzerine düşeni yapsın, ondan sonra suçlamayı yapsın. Bu daha dürüstçe bir tavır olur” diye konuştu..