BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,72
ALTIN 2.408,67
HABER /  GÜNCEL

Gürtuna'dan raylı sistem müjdesi

Zeytinburnu-Güngören-Bağcılar raylı sisteminin temeli Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna tarafından atıldı.

Abone ol

Merter'de düzenlenen törende konuşan Gürtuna, bütün metropollerin derdi olan trafik problemine neşter vurduklarını ve bugüne kadar 100 kavşak, 500 kilometre yeni yol yaptıklarını, mevcut yolların kapasitesini artırdıklarını, merkezi sinyalizasyon sistemi kurduklarını ve raylı sistemi hayata geçirmek için de çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Taksim-4. Levent arasında çalışan metronun bir ayağının Kabataş'a,bir ayağının da Yenikapı'ya ineceğini anlatan Gürtuna, Eminönü-Kabataş arasında yapımı süren tramvay hattı çalışmasının da 1-2 ayda tamamlanacağını ve böylece tramvayın metroyla buluşacağını söyledi. Gürtuna, Eminönü-Zeytinburnu tramvay hattını da aktarma istasyonuyla Merter-Güngören ve Bağcılar'a uzatacaklarını, bu projenin ileriki dönemde Bağcılar-Mahmutbey-İSTOÇ-İkitelli ve Olimpiyat Köyü'ne uzanacağını, Havalimanı'na kadar giden hafif metro hattının da Büyükçekmece'ye kadar gideceğini kaydetti.

Bütün bunların hayal olmadığını ifade eden Gürtuna, müteahhit firmadan 15 ayda yapılması planlanan Zeytinburnu-Bağcılar hattının 2004 yılı sonuna kadar bitirilmesini rica ettiklerini söyledi.

Gürtuna, ''İstanbul'da yüzde 5 olan raylı sistem kapasitesini 2005 yılına kadar yüzde 10'a, 2010 yılına kadar da yüzde 30'a çıkaracağız''dedi.

Şu anda insanların yüzde 80'inin bireysel araçlarıyla ulaşım sağladıklarını, bu çalışmalar tamamlandıktan sonra insanların yüzde 80'inin toplu taşıma araçlarıyla taşınacağını anlatan Gürtuna, ''O zaman trafik derdi de, 'kar yağdı yolda kaldık' derdi de kalmayacak'' diye konuştu. Gürtuna, entegrasyon sistemi ile ulaşımı yüzde 50 ucuzlattıklarını, İDO'nun indirime gittiğini, doğalgazın ucuzladığını ve böylece İstanbul halkının kesesinin rahat edeceği bir dönemi başlattıklarını söyledi.

Bundan sonra da ucuz hizmetin devam edeceğini ifade eden Gürtuna, yatırımlar tamamlandıkça bunun olumlu yansımalarının İstanbulluların bütçesine de yansıyacağını kaydetti.

-93 TRİLYON LİRAYA MAL OLACAK-

Temeli atılan raylı sistem hakkında bilgi veren İstanbul
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Yunus Balta da, proje ile Güngören ve Bağcılar gibi nüfusun yoğun olduğu ilçelerin raylı sistem ile bütünleşmesinin hedeflendiğini, böylece bu bölgede faaliyet gösteren minibüs ve otobüs seferlerinin azaltılarak trafik sıkışıklığının önleneceğini kaydetti.
Balta, toplam 9 istasyonun yer alacağı 5 bin 423 metre
uzunluğundaki hatta, araçların 5 dakikada bir hareket edeceğini ve yolculuk süresinin de 20 dakika olacağını söyledi.

Bu yılın sonunda bitirilmesi hedeflenen hatta günde 127 bin yolcu taşınacağını bildiren Balta, hattın inşaat ve elektro-mekanik sistemleri temin, montaj ve işletmeye alma işlerinin 2003 yılı fiyatlarıyla 30 trilyon liraya Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş'ye ihale edildiğini, projenin vagonlarla birlikte toplam bedelinin de 93 trilyon lira olduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından Ali Müfit Gürtuna, Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, Güngören Belediye Başkanı İbrahim Kurşun ve müteahhit firma yetkilileriyle birlikte Zeytinburnu-Güngören-Bağcılar hattının temelini butona basarak attı.

Gürtuna ayrıca, kurşun bir plaka içine konulan demir para ile projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlerin ve yöneticilerin isimlerinin bulunduğu bir belgeyi de temele attı.