BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Güney Sudan'da hükümet etnik çatışmayı durdurdu

BM, Güney Sudan'da güvenlik güçlerinin büyükbaş hayvan çalınması üzerine başladığı bildirilen ve en az 150 kişinin ölümüne yol açan etnik çatışmayı durdurduğunu açıkladı.

Abone ol

Güney Sudan'daki etnik çatışmalarda en az 150 kişiyi öldürdükleri tahmin edilen Lou Nuer adlı etnik gruba bağlı savaşçıların hükümet güçlerince püskürtüldüğü bildirildi.

Birleşmiş Miletler'in bölgedeki insani yardım koordinatörü Lise Grande, Lou Nuer grubu mensubu 6000 savaşçının Pibor kasabası etrafındaki kuşatmayı kaldırdıklarını söyledi.

Bölgede yaşayan komşu Lou Nuer ve Murieler arasında uzun yıllardır ihtilaf yaşanıyor.

Lou Nuer adlı etnik gruba bağlı silahlı kişilerin, Murie adlı grubun yaşadığı bölgeye saldırıda bulunması üzerine ölenlerin yanı sıra, on binlerce Murie de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Altı bin kadar Lou Nuer savaşçısının, önceki saldırıların intikamını almak ve kaçırılan çocukları kurtarmak için saldırı başlattıkları söyleniyor.

İki etnik grup arasındaki ihtilafın temelinde ise karşılıklı olarak büyükbaş hayvanların çalınması olduğu bildiriliyor.

Güney Sudan Hükümeti adına açıklama yapan İstihbarat Bakanı Barnaba Marial Benjamin, Pibor kasabasının tümüyle hükümet güçlerinin denetiminde olduğu ve Lou Nuerlere de evlerine dönme emri verildiğini söyledi.

Bölgede bulunan Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Pibor'da bağlantıyı kaybettikleri 130 çalışanlarıyla ilgili olarak "son derece kaygılı" olduklarını açıklamıştı.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü görevlilerinin çalıştığı bir hastane Cumartesi günü ateşe verilmişti.