BIST 9.089
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,67
HABER /  DÜNYA

Güney Kore'yi diktatör kızı yönetecek

Güney Kore'de seçimler tamam... Ülkeyi ilk kez bir kadın yönetecek.

Abone ol

Güney Kore'de iktidardaki Saenuri Partisi'nin adayı Park Geun-hye, bugün yapılan seçimi kazanarak ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Sanayileşmiş ülkeler arasında en yüksek cinsiyet eşitsizliği oranına sahip Güney Kore'de ilk kez bir kadın devlet başkanı oldu.

2 Şubat 1952'de doğan Park, 1963 ve 1979 yılları arasında Güney Kore'de iktidarda olan Park Chung-hee'nin ilk çocuğu.

1974'te Sogang Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Park, aynı yıl annesini kaybetti. Yuk Young-soo, eşini öldürmeyi planlayan Kuzey Koreli bir suikastçının kurbanı oldu. Annesinin ölümünün ardından onun görevlerini yerine getirmeye başlayan Park, devlet başkanlığı sarayı olan Mavi Saray'da yabancı devlet adamlarının eşlerini ağırladı.

Park Chun-hee ise 1979 yılında kendi istihbarat şefi tarafından öldürüldü.

HİÇ EVLENMEDİ

İlk kez 1998 yılında milletvekili seçilen Park, 2007 yılında devlet başkanlığı için aday olmak istedi ancak Saenuri Partisi onun yerine Lee Myung-bak'ı aday gösterdi ve seçimi kazandı.

Hayatı boyunca hiç evlenmeyen Park, eylül ayında yaptığı açıklamada babasının iktidarda olduğu dönemde işlenen insan hakları suçları için özür diledi.

Park, seçim kampanyası sırasında ülkede ulusal uzlaşı sağlamaya, ekonomik demokrasi ile toplumsal refahı artırmaya söz verdi.