BIST 9.099
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.326,06
HABER /  GÜNCEL

Adnan Menderes'i katlettik!

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 27 Mayıs darbesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abone ol

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu , Yassıada yargılamalarında Adnan Menderes aleyhine tanıklık eden Prof. Dr. Nail Kubalı 'nın tarihi itirafta bulunduğu söyledi.

27 Mayıs darbesi için ‘tam bir cinayettir’ diyen Kuzu, “O gün ifade veren Prof. Dr. Hüseyin Nail Kubalı, kürsüde hocamdı. Olayın üzerinden 10-15 yıl geçmişti, kendisine, ‘Hocam ben o dosyayı inceledim, Yassıada dosyasında öyle aman aman bir şey yoktu’ dediğimde, etrafına bakınıp bana, ‘Çocuk, biz onları katlettik’ dedi” diye konuştu.

'Atılım Üniversitesi Geleceğin Liderleri Topluluğu' tarafından düzenlenen 'Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi' konulu konferansa TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu katıldı.

Üniversitenin, Orhan Zaim Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta Prof. Kuzu, öğrencilere başkanlık sistemi ile ilgili bilgi verdi. Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını cevaplayan Kuzu, merhum Başbakan Adnan Menderes ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Merhum Başbakan Adnan Menderes ’ in avukatı Burhan Apaydın’ın, Meclis Başkanlığı’na bir dilekçe verdiğini, Menderes’in son sözünü söylemediğini belirttiğini anlatan Kuzu, “Menderes’e son sözünü sormadılar dedi Apaydın. İntihara teşebbüs filan etti diyerek, hastaneye götürüyoruz diyerek, direk Yassıada’ya götürülerek idamı gerçekleştirildi diye bir yazı Meclis'e gönderdi. Konu, Dilekçe Komisyonu'na gönderildi. Komisyon da bilirkişiye gönderdi, şimdi bir rapor hazırlanıyor” diye konuştu. Adnan Menderes ile ilgili yapılan başvurunun ardından, yeni yapılacak çalışmada yeni bir yargılama sürecinin başlatılabileceğini kaydeden Kuzu, “Sembolik de olsa bir yargılama yapılabilir. İade-i itibar diye dediğimiz, çünkü vatan hainliği ile suçlanıyorlar, ağır bir itham. Yani darbelerin hepsi kötü, 27 mayıs için ayrı bir yer açılabilir. İşin içine 2 bakan, 1 başbakan asıldığı için benim için ayrıca bir cinayet olmuştu” şeklinde konuştu.

ALEHTE 8 SAAT TANIKLIK YAPTI

Üniversiteden hocası olan Prof. Nail Kubalı'nın, Amerika’dan gelerek Menderes aleyhine 8 saat tanıklık yaptığını anlatan Kuzu, şöyle devam etti:

“Kubalı Hoca, 'Menderes ve arkadaşları Anayasa’yı ihlal etmişlerdir ve idamı haketmişlerdir' yönünde ifade verdi. Sonra bir gün üniversiteye geldi. Ben de orada asistanım o zaman, emekli olmuştu hoca. Yanına yaklaştım. Ben dedim, Burhan Kuzu hocam, anayasada asistanım. Tarık Zafer Tunaya’nın asistanıyım ben. Beraber epey zaman çalıştık. Dedim ki ‘Hocam ben Yassıada duruşmalarını okudum, yani sizi buraya tıkan güç böyle davranmanızı istiyor şeklinde iddialar, bir yığın şeyler, savunma hakkı oldukça kötü diye şeyler söyledim. Bu dosyadan idam çıkmaz dedim, benim gördüğüm bir hukukçu olarak. Sonra sağa sola baktı dedi ki, ‘Çocuk, biz onları katlettik.’ Ardından, sonra Son Havadis Gazetesi’nde 4-5 gün seri yazılar yazdı. O yılları anlatan, yapılanların da taşkınlık olduğunu dile getiren yazılar. Belli bir kesim adamı aforoz etti. Odasına almadı kitaplarını, yağmaladı yaktı. Bu işin canlı şahitleri bile sonunda o günün şartlarında oluşmuştur, bir yanlışlık olmuştur diyorlar.”

10 YILDIR ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, 10 yıldır Anayasa Komisyonu başkanlığını yürüttüğünü belirterek, “Herhalde bu başkanlığı iyi yürütüyorum ki Başbakanımız bizi oradan alıp bakan yapmıyor. Bazen de buradayken söyleyeyim de burdan duymasını istiyorum, belki değerlendirir. Zor bir alan, zor bir görev” diye konuştu.