BIST 9.537
DOLAR 32,49
EURO 34,82
ALTIN 2.487,86
HABER /  DÜNYA

Gündeme bomba gibi düşmüştü: Gerilim tırmanıyor!

İsrail uçaklarının düşürdüğü iddia edilen Rus İl-20 uçağı vakası İsrail basınında geniş yer almaya devam ediyor. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, düşürülen İl-20 vakasından sonra da İran’ın Suriye’deki askeri varlığına ve Lübnan’daki Hizbullah’a silah göndermesine karşı koymaya devam edileceği belirtildi.

Abone ol

İsrail'le Rusya arasındaki Rus İl-20 uçağının düşmesi sonucu çıkan krizde gerilim tırmanıyor. Kriz İsrail basınında geniş yer almaya devam ediyor. 

Haaretz gazetesinin haberine göre İsrailli yetkililer, Rus yönetiminin Suriye hava sahasını 1 hafta boyunca kapatmakla sınırlı kalacağını ve kendi üslerinin yakınında uçuşları yasaklamayacağını umuyor. Haberde, bu tür yaptırımların İsrail uçaklarının Şam'ın kuzeyine ulaşımını engelleyeceği ve dolaysıyla Suriye hükümet güçlerinin güvenli bölgeler kurmalarına, İran'a ise bölgedeki pozisyonlarını güçlendirmeye imkân tanıyacağı kaydedildi.

Sputnik'in haberine göre İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ise iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu ve İsrail'in uçak trajedisi sebebiyle rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

"İSRAİL ORDUSU DEVAM EDECEK"

İsrail ordusu, Rusya Savunma Bakanlığı'nın yine İsrail'i sorumlu tutmasının ardından bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, "İsrail ordusu, ülke yönetiminin talimatı doğrultusunda, İran'ın Suriye'de Hizbullah terör örgütünü ölümcül ve nokta atışına imkan veren silahlarla donatma çabalarına karşı eylemlerine devam edecek" ifadelerine yer verildi.

"HAVA SAHASI KAPATILSIN"

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Yuriy Şvıtkin, İsrail’e Suriye’de Rus güçlerinin bulunduğu bölgede hava sahasının kapatılmasını, uçakların bu bölgelere girmesi halinde vurulması gerektiğini söyledi. Rus basınına konuşan Şvıtkin "İsrail uçakları için Suriye hava sahası kapatılmalı, en azından bizim askerlerimizin olduğu bölgede. Askerlerimiz Suriye'nin büyük bölümünde görev yapıyor, askerlerimizin güvenliği öncelikli" dedi.

"İZİNSİZ GİRERLERSE VURULSUNLAR"

Şvıtkin, İsrail uçaklarının ‘kapalı' bu bölgelere izinsiz girmesi halinde vurulması gerektiğini ifade etti. İsrail'i Suriye'de gayrimeşru olarak bulunması nedeniyle ‘davetsiz misafir' olarak nitelendiren Şvıtkin, İsrail'in Rusya ile olan anlaşmaları doğrudan ihlal ettiğini vurguladı.