BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,76
ALTIN 2.441,13
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Gülen'in iadesinin kaç yıl süreceği belli oldu

Gülen'in iadesiyle ilgili ABD'ye giden heyette yer alan CHP'li Ömer Süha Aldan'dan şok açıklama.

Abone ol

Adalet Bakanı Bozdağ ile birlikte ABD'ye giden heyette yer alan CHP milletvekili Ömer Süha Aldan, Fethullah Gülen'in iadesi hakkında "İade süreci, ABD'de yaptığımız gözlemlerle, 5 yıl ile 10 yıl arasında bir süre tutuyor" dedi.
 
Meclis Adalet Komisyonu'nun da üyesi olan, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Türkiye ile ABD arasında suçluların iadesine ilişkin adli yardımlaşma anlaşması bulunduğuna işaret ederken, bununla birlikte ABD'nin de kendi prosedürünün, iç hukuk yönteminin bulunduğunu belirtti.

EN AZ 5 YILI BULUYOR

Aldan, ABD Adalet Bakanlığının gerekli dosyaları inceleyip sulh ceza hakimliğine gönderdiğini, sulh ceza hakiminin incelemeyi yaptığını, bu arada tarafların avukatlarıyla gerekli girişimde bulunabildiğini anlattı. Aldan, bunun sonucunda kararın lehte ya da aleyhte çıkabildiğini ifade ederek, "İade ya da iade talebinin reddi yönünde karar çıkabiliyor. Bunlara karşı temyiz hakkı var. Temyiz hakkı da kullanabilir. İade süreci en az 5 yılı buluyor. Bu süreç, orada yaptığımız gözlemlerle 5 yıl ile 10 yıl arasında bir süre tutuyor. Mahkeme iade kararı verse, bu temyizden geçse bile son sözü ABD Dışişleri Bakanı söylüyor." diye konuştu.

Türkiye'deki uygulamanın farklı olduğuna dikkati çeken Aldan, Türkiye'de çok daha kısa sürede böyle bir iadenin gerçekleşebileceğini vurguladı.

Geçici tutuklama talebinin iletildiğini aktaran Aldan, ABD Adalet Bakanlığının dosyayı henüz mahkemeye göndermediğini, geçici tutuklama kararının dosya mahkemeye gönderildikten sonra verilecek bir karar olduğunu söyledi. Bunun da süresinin sınırlı olduğuna işaret eden Aldan, sonsuza kadar bir tutuklama müessesenin olmadığını dile getirdi.

Aldan, ABD Adalet Bakanlığı'nın Türkiye'den ek bilgi istediğini, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da bu ek bilgilerin ulaştırıldığını ya da ulaştırılacağını söylediğini anlattı.

Kendilerine verilen bilgiye göre, Türkiye'nin gönderdiği bilgiler ve belgeler için görevlendirilen 6 özel savcının titizlikle inceleme yaptığını kaydeden Ömer Süha Aldan, "Adalet Bakanlığında bunlar bekliyor. İlk inceleme tamamlanmış, Türkiye'den ek bilgi istenmiş. O ek bilgiler gönderilecek. Daha sonra mahkemeye sevk edilecek." dedi.