BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.430,11
HABER /  GÜNCEL

Gülencilerin ABD'deki şüpheli bağışları

USA Today gazetesinin Gülen Cemaati'ne yakın isimlerin ABD senatörlerine yaptığı "şüpheli bağışlarla" ilgili haberi yankı uyandırdı.

Abone ol

Sabah yazarı Mahmut Övür, USA Today'ın ABD senatörlerine yapılan "şüpheli bağışlar" haberindeki çarpıcı ayrıntıları köşesine taşıdı.

USA Today'ın iki gün önce yayınladığı haber bomba etkisi yarattı. ABD’nin USA Today gazetesinde çıkan araştırma haberde, bu tür bağışlarda bulunan onlarca kişinin Paralel Yapı ile bağlantıları bulunduğu ve mütevazı gelire sahip olanların, bağış yaptığı aday hakkında neredeyse hiç bilgisi olmayanlardan oluştuğuna yer verildi.

İşte bu gelişmenin ilgniç detaylarını Övür, "Gülencilerin ABD'deki şüpheli bağışları" başlıklı yazısında kaleme aldı. İşte o yazıdan bir bölüm:

"Yazının başlığı bile çok şey anlatıyordu: "Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin seçim kampanyalarına bağış yapan şüpheli Türkler."
Washington mahreçli haber şu sözlerle başlıyor: "USA TODAY gazetesinin yaptığı araştırmaya göre, ABD Kongresi üyelerinin yurtdışı seyahatlerini usulsüz ve yasadışı yollarla finanse etmekle suçlanan Türkiye kökenli bir dini hareketin, Kongre üyelerinin ve başkan adaylarının seçim kampanyalarına da son yıllarda uygun olmayan şekillerde bağışlar yaptığı ortaya çıktı."

YURT DIŞI GEZİLERİNİ GÜLEN HAREKETİ FİNANSE EDİYOR

Gazete bir ay önce de "Kongre üyeleri ile yardımcılarının 200'ü aşkın yurtdışı gezisinin Gülen hareketince gizli şekilde finanse edildiğini" yazmıştı. O yazı üzerine de Cumhuriyetçi Parti'nin New Hampshire Senatörü Kelly Ayotte, 30 Nisan 2014'te aldığı 43 bin 100 dolarlık "şüpheli bağışı" iade edecek ve ABD Başkanı Barack Obama ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da dâhil aynı kişilerden bağış alanların paraları iade etmesi gerektiğini söyleyecekti.

RESMİ KAYITLARDA EVİ BİLE YOK

Gazete, bu kez yaptığı haberi biraz daha derinleştiriyordu. Örneğin Ayotte'ye bağış yapanların Senatör hakkında hiçbir şey bilmediğini, erkek sandıklarını ve mali durumlarının uygun olmadığını tespit ediyordu.
Mali durumu uygun olmayanlardan biri de Teksas'tan seçilen Cumhuriyetçi üye Henry Cuellar'a bağış yapan Bilal Ekşili... Yıllık maaşı 31 bin 592 dolar olan Ekşili'nin 2010'dan beri siyasi kampanyalara 38 bin dolar bağışta bulunduğu görülüyor. Oysa resmi kayıtlarda evi bile yok."

Yazının tamamı için