BIST 9.742
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.421,86
HABER /  GÜNCEL

Gülen Cemaati'nin gizli kayıtlarında 63 karakterli şifre

İZMİR'de, 'Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturmada çarpıcı ayrıntılar çıktı.

Abone ol

İZMİR'de, 'Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, 'yeğen' rumuzuyla itirafçı olan cemaatin üst düzey eski yöneticisinin anlattıkları ve yanında getirdiği özel muhasebe programının detayları tüm işleyişi, faaliyetleri ve planları tek tek deşifre etti.

MUHASEBET KAYITLARINA 4 AŞAMALI 63 KARAKTERLİ ŞİFRE

Yeğen'in getirdiği muhasebe kayıtları ve cemaat planları 4 aşamalı, 63 karakterli, sadece yöneticilerin bildiği özel şifreyi göstermesiyle ortaya çıktı.

İnternet bağlantısı olmayan bilgisayarda açılması gereken ve tek bir harfi dahi yanlış girilse anında kendisini sıfırlama özelliğine sahip program kayıtlarına göre, yardımların yüzde 13'ünün Pensilvanya'ya, yüzde 30'unun cemaatin etkin olduğu yabancı ülkelerin imamlarına, geri kalanlarının ise cemaate yakın ülke içindeki kurumlara dağıtılmasının kurala bağlandığı saptandı.

TUTUKLANANLAR ARASINDA GÜLEN'İN YEĞENİ DE VAR

FETÖ/PDY'ye yönelik İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü, 32 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, aralarında cemaatin dershaneler ve okullar Türkiye sorumlusu olan Fethullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen'in de bulunduğu 14 kişi tutuklandı. 16 kişi ise hakklarında yurt dışına çıkış yasağı konulup, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İki şüpheli de savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

RUMUZ 'YEĞEN' GİZLİ TANIK OLDU

Cemaatin ilk temellerinin atıldığı illerden birisi durumundaki İzmir'de cemaatin işleyişi, gelecekteki planları ve faaliyetlerine yönelik dikkat çeken ayrıntıları gözler önüne seren itiraflar 'yeğen' rumuzlu gizli tanıktan geldi. Kentte uzun yıllar cemaatin üst düzey yöneticiliğini yapan gizli tanık, polise başvurup bildiklerini anlatmak istediğini söyledi. Ancak bu gizli tanığı, diğer itirafçılardan ayıran en önemli farkı, yanında getirdiği çok gizli hazırlanmış muhasebe kayıt programı oldu.

90 SAYFA İFADE VERDİ

90 sayfa ifade veren gizli tanık 'Yeğen'in getirdiği muhasebe programının 4 aşamalı, 63 karakterli çok özel şifresi, itirafçının verdiği bilgiler doğrultusunda açılabildi. İnternet bağlantısı olmayan bilgisayarda açılması gereken programın, şifresinin tek bir karakterinin bile yanlış girilmesi durumunda anında içerisindeki bilgileri sildiği, açılsa bile bu kayıtların bulunamadığı tespit edildi. Bu kayıtların olası silinme olasılığına karşı tüm cemaat yöneticilerinin, mini SD kartlarda bu özel programı ve yedeklemeyi taşıdıkları gizli tanığın, itirafları arasında yer aldı.

HİMMETİN YÜZDE 13'Ü PENSİLVANYA'YA

Gizli tanığın getirdiği kayıtlara göre, himmet adı altında ve kurban parası olarak toplanan yardımlara ilişkin bilgilere de ulaşıldı. Cemaat üyelerinin, kimin adına ve hangi kente ya da ülkeye gitmesini istediği kurban yardımları, kayıtlarda ortaya çıkartıldı. Bu yardımların, kentteki imamlardan kim tarafından toplandığına, nerelere aktarıldığına dair bilgilere, yine kayıtlardan ulaşıldı. Buna göre, toplanan yardımların yüzde 13'ünün Pensilvanya'ya, yüzde 30'unun cemaatin etkin olduğu yabancı ülkelerin imamlarına, geri kalanlarının ise cemaate yakın, ülke içindeki kurumlara dağıtılmasının kurala bağlandığı saptandı.

İTİRAFLAR, ÖRGÜT ŞEMASINI ORTAYA KOYDU

Kentte son yapılan operasyonla, muhasebe kayıtlarının yanı sıra itirafçının anlatımıyla, cemaatin İzmir'deki yapılanmasına dair önemli bilgiler elde edildi. Fethullah Gülen ve yöneticileri, İzmir'e büyük önem verdikleri için özel yapılandırmaya gidip kenti Bornova, Buca, Karşıyaka ve Bergama olarak 4'e ayırdığı anlaşıldı. Bu bölgelerin başına da, ayrı ayrı baş imam ile yardımcı imamlar atadığı, bunların seçiminde, mesleklerindeki mevkileri yerine cemaat içindeki durumlarının önemli olduğu saptandı. Ayrıca imamların, yaptıkları mesleklerin dışında alanlardan sorumlu tutuldukları da belirlendi. Dört bölgenin birbirinden bağımsız olarak faaliyet yürüttükleri, hepsinin ekonomik ve kendi işleyişlerinin farklılıklar gösterdiği kaydedildi. Emniyet yetkilileri de, bu anlatımlardan sonra cemaatin işleyiş şemasını oluşturmaya başladıklarını, tamamen ortaya çıkartılması için de önemli bilgilerin elde edildiğini ifade etti.