BIST 10.164
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.392,93
HABER /  DÜNYA

Gül’den Balbay değerlendirmesi

Anayasa Mahkemesi’nin Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’la ilgili kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, "Böyle bir dosyada Anayasa Mahk...

Abone ol

Anayasa Mahkemesi’nin Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’la ilgili kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, "Böyle bir dosyada Anayasa Mahkemesi’nin bütün üyelerinin oy birliği ile karar vermesini çok önemli görüyorum" dedi.
Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Kilis’e gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, valilik makamında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesi’nin Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’la ilgili kararı sorulan Gül, “Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru hakkıyla ilgilenip bu konuda vatandaşlarımızın müracaatlarını değerlendirme görevini aldıktan sonra aslında bir çok karar vermiştir ama bu kararı çok önemli görüyorum. Ayrıca dünkü karar herkesin farklı farklı baktığı bir dosyadır. Toplumun farklı bakışlarının olduğu bir dosyadır. Böyle bir dosyada Anayasa Mahkemesi’nin bütün üyelerinin oy birliği ile karar vermesini çok daha önemli görüyorum. Bunu Türkiye’de hukukun üstünlüğünü geçerliliği açısından evrensel hukuk standartlarının Türkiye’de geçerliliği açısından çok önemli görüyorum. Ve bunu bir güvence olarak görüyorum açıkçası” diye konuştu.
Kararı anlamlı bulduğunu kaudeden Cumhurbaşkanı Gül, "Toplumda farklı görüşler farklı siyasi görüşler olabilir. İdeolojik bakışlar olabilir. Hatta zaman zaman belli bir konu etrafında bölünmeler olabilir. Ama iş mahkemenin yani hakimin önüne geldiğinde eğer hakimler oy birliği ile böyle bir karar verdilerse bunu daha çok anlamlı buluyorum. Ümit ederim ki buda iyi anlaşılır. Ayrıca bu kararla Türkiye’de hukukun üstünlüğü evrensel hukukun geçerliliği bir kez daha Anayasa Mahkemesi tarafından gösterilmiş oldu. Bunun Türkiye dışından da çok dikkatli bir şekilde izleneceği kanaatindeyim" dedi.
(İHA)