BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Gül, Türk hacılarla bayramlaştı

Hacca giden ilk Türk cumhurbaşkanı olarak tarihe geçen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Hac, kendimizi gözden geçirme ve çok büyük bir muhasebe ...

Abone ol

Hacca giden ilk Türk cumhurbaşkanı olarak tarihe geçen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Hac, kendimizi gözden geçirme ve çok büyük bir muhasebe meydanıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hac farizasını yerine getirmek için geldiği Mekke’de Türk hacılarla bayramlaştı. Mekke’nin Aziziye bölgesindeki Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din Ataşeliği’nde Türk hacı adaylarıyla bir araya gelerek bayramlaşan Cumhurbaşkanı Gül’e, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TBMM Başkan Vekili Meral Akşener ve Gül’ün büyük oğlu Ahmet Münir eşlik etti.

HAC BÜYÜK BİR HEYECAN
Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gül, “Öncelikle herkesin haccı mübarek olsun. Bayramınızı tebrik ediyorum. Kurban Bayramı herkes için hayırlara vesile olsun. Cenab-ı Allah, önce herkesin ailesi için, memleketimiz için, bütün Müslümanlar için, bütün insanlık için hayırlar nasip etsin. Hac, büyük bir heyecan. Eminim ki değerli hocalarımız her şeyi en güzel şekilde anlatmışlardır. Büyük bir tecrübe. Kendimizi gözden geçirme, çok büyük bir muhasebe meydanı. Dolayısıyla bütün bu hac süresi içerisinde eminim ki bütün bunların hepsi güzel bir şekilde yapılmıştır. Unutulmayacak bir andır. İmkanı olan herkesin hayatta muhakkak bir kez gerçekleştirmesi gereken bir ibadettir. Diyanet İşleri Teşkilatımız, doğrusu, bu işi çok mükemmel bir şekilde organize ediyor. Mükemmel kelimesini özellikle kullandım çünkü biliyorum ki zor bir organizasyon. Yıllardır yapa yapa, süzüle süzüle, artık en güzel bir şekilde, en rahat bir şekilde bütün hacca gelen vatandaşlarımızın hizmetlerini en güzel şekilde yapmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Bundan dolayı başta Diyanet İşleri Başkanımız olmak üzere, bütün hizmeti geçenlere, hakkı geçen herkese çok teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum. Burada değerli milletvekillerimiz var. Duyduğum kadarıyla Avrupa’dan gelen vatandaşlarımız var. Türkiye’den 70 bin kişi var. Herkesin ayrı ayrı bayramlarını tebrik ediyorum, haclarını tebrik ediyorum. Allah herkese tekrarını nasip etsin. Eminim ki bu vesileyle herkes çok güzel dileklerde bulunmuştur, çok güzel dualarda bulunmuştur. Memleketimiz için, bütün insanlık için en güzel temennileri yapma yeri burasıdır. Dolayısıyla buralarda aynı zamanda kendi kendimizi terbiye etmiş, kendimizi gözden geçirmiş, hepimiz fert olarak, ülke olarak kendi muhasebelerimizi yapmışızdır, noksanlıklarımızı görmüşüzdür. İnanıyorum ki, buradan alacağımız derslerle memleketimize döndüğümüzde herkes önce birey olarak, daha sonra toplum olarak, üstüne düşen görevleri, hizmetleri en iyi şekilde yapacaktır. Bir kez daha, burada olanlarla burada olmayanların, herkesin bayramını tebrik ediyorum. Hacları kabul olsun. Allah tekrarını nasip etsin” dedi.

"BURALAR GÖSTERİŞİN OLMADIĞI YER"
Gazetecilerin bu kadar büyük bir organizasyonu takip etmesinin görevleri olduğunu ancak bunun kolay olmadığını ifade eden Gül, “Bu organizasyon, Mekke, Medine, Mekke’nin içerisinde üç ayrı mekan. Bu kadar hareketli, bu kadar insanların bir taraftan bir tarafa nakledildiği çok büyük bir organizasyon gerçekten. Bundan dolayı tekrar tebrik ediyorum sizleri. Ayrıca, bu zor şartlar içerisinde maalesef hayatını kaybedenler olduğunu da duyduk. Onlara da Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.
Kabe-i Muazzama’yı ilk gördüğü zaman nasıl dua ettiği sorusu üzerine ise Gül, “Onlar hususi kalsın, en iyisi o. Herkesin kendi gönlünde kalsın. Buralar aslında gösterişin olmadığı yerler. Onun için herkes ihramdayken, herkes birbirine eşit. Herkesin kendi hanesinde ne varsa o öne çıkıyor. Eminim ki bunları hocalarımız en güzel şekilde herkese izah etmiştir. Bu tip şeyler özel, hususi kalsın. Eminim ki herkes kendi gönlünden geçen dileklerde, temennilerde, dualarda bulunmuştur, şükretmiştir. Çok şükür bugünler herkese nasip oldu. İnşallah diğer kardeşlerimize, vatandaşlarımıza, arzu eden herkese nasip olur” cevabını verdi.
Ziyarette Suudi güvenlik görevlilerinin de yoğun tedbir aldıkları gözlendi. Ziyaretinin ilk 10 dakikasında gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra yaklaşık 50 dakika Türk hacılarla görüşüp bayramlaştı. Cumhurbaşkanının Din Ataşeliği’ne gelip Türklerle bayramlaşacağını öğrenen çok sayıda Türk hacı da Cumhurbaşkanı Gül’le bayramlaşabilmek için binaya geldi. Gül’e ziyaretinde kurban etinden kavurma, pilav, hurma ve ayran ikram edildi.
Cumhurbaşkanı Gül, bayramlaşma sonunda kendisini takip eden Türk gazetecilerle hatıra fotoğrafı da çektirdi.
(İHA)