BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

Gül hakkında şok karar

Kayıp trilyon davasında şoke eden bir karar çıktı. Cumhuraşkanı Gül hakkında yerel mahkemeden gelen karar ortalığı karıştırdı.

Abone ol

Sincan Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Gül'ün 'Kayıp trilyon' davasıyla ilgili olarak evrakta sahtecilik suçundan yargılanması gerektiğine karar verdi

Mahkemenin kararında Cumhurbaşkanı Gül'den 6 yerde 'şüpheli'

GÜL YARGILANABİLİR Mİ? 

Bakanlar Kurulu çıkışı Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Sincan'da alınan Gül kararını değerlendirdi. Çiçek şunları söyledi; "Bugün anayasada ifade edilmemiş olması bizi dokunulmaz olmadığı sonucuna götürmez. Yani milletvekili için bile dokunulmazlık varken sayın cumhurbaşkanlarından bunun esirgenmiş olmasını düşünmek mümkün değildir, doğru da değildir.

1982 Anayasası yapılırken Fransız Anayasasından önemli ölçüde istifade edilmiştir. Orada da benzer bir durum söz konusudur. Dolayısıyla ben kişisel kanaat olarak sayın cumhurbaşkanlarının da dokunulmazlıklarının olduğu kanaatindeyim. Anayasamıza göre de vatana ihanet dışında cumhurbaşkanlarının yargılanması söz konusu değildir, görevde bulundukları süre içerisinde."

olarak bahsediyor.

GÖREVDEN ÖNCEKİ SUÇ

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi daha önce verilmiş takipsizlik kararını, Cumhurbaşkanı olduğu için dokunulmazlığı vardır gerekçesiyle verilen takipsizlik kararını "Hukuktan yoksundur. Çünkü Cumhurbaşkanı Anayasa gereği vatana ihanetten yargılanabilir. Ancak bu görevden önce üstüne atılan bir suçtur. O nedenle yargılanmalıdır ve ifadesi alınmalıdır" biçiminde karar aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Abdullah Gül hakkında gönderilen dosya ile ilgili takipsizlik kararı verdi. Burada 'Cumhurbaşkanı Gül hakkında yasal imkansızlık nedeniyle kanıt ve unsurlar tartışılmaksızın soruşturma yapılamayacağına, bu nedenle soruşturmaya yer olmadığına' karar verdi.

Bu karara itiraz edildi ve kesin kararı Sincan Birinci Ağır Ceza Mahkemesi verdi. Buna göre 'Abdullah Gül yargılanmalı' denildi. Kararda Gül'den 'şüpheli' olarak bahsedildi.

"ŞÜPHELİ" ABDULLAH GÜL

Sincan Birinci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz tarafından kaleme alınan kararda şöyle denildi: "Türkiye Cumhuriyeti anayasası ve yasalarında herkesin yargılanmasının kural olduğu, dokunulmazlığın ise bir istisna olup bu kişiler yasalarda tek tek belirlenmiş ve bunların dışında hiç kimseye yargılanmama zırhı tanınmamıştır.

FEZLEKE GÖNDERİLDİ

Şüpheli Abdullah Gül ve arkadaşları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma yapmış şüpheli Abdullah Gül’ün Fazilet Partisi Kayseri Milletvekili olması sebebiyle dosyası fezleke ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderilmiştir." denildi.

Gül'den evrakta sahtecilik ve siyasi partiler kanununa muhalefet suçlamasının 'şüphelisi' olarak vurgu yapılması dikkat çekiyor.

CUMHURBAŞKANI'NIN
DOKUNULMAZLIĞI VAR MI?
ABDULLAH GÜL YARGILANABİLİR Mİ?
HUKUKÇULARIN GÖRÜŞLERİ... DİĞER SAYFADA...

[PAGE]


CUMHURBAŞKANI'NIN
DOKUNULMAZLIĞI VAR MI?

TÜRK: "FRANSA’DA DA BENZER BİR DURUM OLMUŞTU"

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını şöyle değerlendirdi:

“Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, Paris Belediye Başkanlığı sırasında adı yolsuzluklara karıştığı öne sürülmüştü. Fransa’da bu durumun ardından verilen kararda, Cumhurbaşkanı sürecinde yargılanamayacağı fakat zaman aşımı sürecinin de işlemeyeceği vurgulanmıştı.”

KOCASAKAL: "YARGILANMAMALI"

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal ise kararı şöyle değerlendirdi:

"Burada mesele şurada çıkıyor. Anayasa’nın 105. maddesinin yorumu. Bu konuyla ilgili iki düşünce var. Birincisi, göreviyle ilgili olmayan kişisel suçlarından dolayı, ki buradaki fiil öyle bir fiil. Bu durumda ceza kanunları herkese eşit uygulanır. Dolayısıyla cumhurbaşkanı da kişisel suçlarından sorumludur ve yargılanır. Bir grup bu sonucu çıkarıyor.

Bir diğer grup, Anayasa’nın bu suskunluğunu Cumhurbaşkanı’na saygıdan olduğunu savunuyor. Milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili hükümler tatbik olunarak yürütülür deniyor.

Ben Cumhurbaşkanı’nın kişisel bir suçtan dolayı, sıradan bir vatandaş gibi yargılanabileceğini düşünmüyorum. Milletvekilleri için öngörülen usulün geçerli olduğunu ve olması gerektiğini düşünüyorum açıkçası. Tabi ki aksi görüşte var."

ANAYASA KOMİSYONU ESKİ BAŞKANI BURHAN KUZU: "DAVA BERAATLE BİTER"

Anayasa Komisyonu Eski Başkanı Burhan Kuzu mahkemenin kararını değerlendirdi:

Sayın Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasından sonra da bir tartışma yaşandı. Karma komisyondan bir dosya vardı. Refah Partisi’nin in ‘kayıp trilyon’ davası.

Onunla alakalı olarak iki genel başkan yardımcısı, biri Abdullah Gül, ikisi hakkında da aynı iddia var. İddia ile ilgili olarak o dönemde il başkanlığı yapanlar mahkum oldu. Ama kararda diyor ki mali işlere bakan genel başkan yardımcısı kimse o incelenmeli.

Fiilen bitmiş bir dava. Bu dava yüzde yüz beraatla bitecek bir dava. Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği bu karar yanlış bir karar. Cumhurbaşkanına dokunulmazlık otomatik olarak sağlanmıştır.  Zaman aşımı işlemez, görev bitince bu süreç tekrar başlayabilir.