BIST 10.740
DOLAR 32,19
EURO 34,99
ALTIN 2.510,13
HABER /  EKONOMİ

Grev kararı THY in kapısında

Hava-İş, THYile sürdürülen 22. dönem toplu iş sözleşme görüşmelerinde oluşan uyuşmazlıkla ilgili alınan grev kararını işverene tebliğ etti.

Abone ol

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin sendika yetkili kurullarının aldığı grev kararını bugün saat 12.30'da THY Genel Müdürlük binasının ana giriş kapısına astı.

THY genel müdürlük binası önünde toplanan Hava-İş üyesi THY çalışanları düdük çalarak işvereni protesto etti. Çalışanlar, daha sonra Zonguldak’taki grizu faciasında hayatını kaybeden madenciler için bir dakika saygı duruşunda bulundu.

Genel Başkan Atilay Ayçin işçilere yaptığı konuşmada, THY ile toplu sözleşme masasında yapılan görüşmelerde tüm iyi niyetli yaklaşımlara rağmen gelişme sağlanamadığını ve Türkiye gerçeklerine, şirket gerçeklerine ve dünya sivil havacılığındaki gidişata aykırı hiçbir talepte bulunmadıklarını söyledi. Dünyanın önde gelen hava yolu şirketlerinin krizde olduğu bir dönemde THY’nin kasadaki nakit para miktarı sıralamasında 11’inci, ödediği kurumlar vergisi ile de ülkede 29’uncu sırada yer aldığını belirten Atilay Ayçin, bu sonuçların THY personelinin ne kadar özverili çalıştığını ortaya koyduğunu söyledi. Atilay Ayçin, çeşitli sponsorluklar ve etkinler için harcama yapan THY'nin çalışanlar sözkonusu olunca maliyet hesabı yaptığını ifade etti.

Sendika olarak işverenden birinci yıl için yüzde 11 ve seyyanen 150 TL talep ettiklerini, ancak bunun kabul edilmediğini söyleyen Atilay Ayçin, 2010 yılı ücretine ilişkin işveren ile aralarında sorun bulunmadığını belirtti. Atilay Ayçin, personel arasındaki farklı yıllık ve mazeret izin sürelerinin eşitlenmesi yönündeki taleplerinin uygun bulunmadığını kaydetti.

Ayçin “Üç aydır THY yönetimi ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde masayı terk etmedik. 22. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Biz THY işçileri, yolcuyu mağdur etmedik. Yerde uçak bırakmadık. Yani hata mı yaptık? Kokteyller yapıyorsunuz, şenlikler yapıyorsunuz, sponsor oluyorsunuz buralara para buluyorsunuz. Personele gelince ‘paramız yok’ diyorsunuz. Bizim de insan olduğumuzu, çocuklarımızın olduğunu hastalarımızın olduğunu, unutmayın" dedi.

THY yönetimine “Anamızdan emdiğimiz sütü burnumuzdan getirdiniz. Biz hancıyız, siz yolcusunuz” diye tepki gösteren Atilay Ayçin, hükümet için de “Biz tek parti iktidarlarını çok gördük. Sizin hesabınızı da sandıkta göreceğiz” diye konuştu. Atilay Ayçin, THY yönetimine ellerini uzattıklarını ve masadan kaçmadıklarını söyledi ve tekliflerinin kabul edilmesini istedi. Sendika üyesi işçiler Atilay Ayçin’in konuşmasını sık sık “Direne direne kazanacağız” sloganıyla kesti.

Grev kararının asılmasından sonra 60 günlük süreç başlayacak. Bu süre içerisinde sendika ile THY arasındaki görüşmeler devam edecek. Taraflar arasında anlaşma sağlanamaması durumunda 6 gün önceden işverene haber vermek suretiyle sendika grev kararını uygulayacak.