BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,15
ALTIN 2.468,68
HABER /  GÜNCEL

Gözaltındaki BBC muhabirine destek eylemi

BBC çalışanları, Tacikistan'da geçen hafta İslamcı örgütlerle ilişkisi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan BBC muhabiri Urunboy Usmonov'un serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Abone ol

BBC çalışanları, geçen hafta Tacikistan'da gözaltına alınan BBC muhabiri Urunboy Usmonov'a destek eylemi yaptı.

Londra'daki eylemde, yasaklı radikal İslamcı grup Hizb ut-Tahrir'le bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Usmonov'un serbest bırakılması istendi.

BBC yöneticileri 59 yaşındaki Usmonov'a yönelik suçlamaların temelsiz olduğunu kaydetti.

Hafta başında ailesine ilk kez Usmonov'u görme izni verildi. Ailesi, kalp rahatsılığı bulunan ve şeker hastası olan Usmonov'un sağlığından endişe ettiğini belirtti.

Ailesi kaygılı

Eşi Melahat Abduazimova, kocasını tanımakta güçlük çektiğini belirterek "Bitap bir haldeydi. Kardeşinin elini sıkacak hali yoktu" dedi.

Tacikistan'daki Pressa.tj sitesinin muhabirleri Usmonov'la gözaltında röportaj yaptı. Bu haberde de Usmonov'un Hizb ut-Tahrir'le ilişkisi olduğu iddia edildi.

BBC haberi kınadı ve zanlınun suçu kanıtlanıncaya kadar masum kabul edilmesi gerektiği ilkesinin ihlal edildiğini belirtti.

BBC yetkilileri, Usmonov'un bir gazeteci olarak istediği kişilerle görüşme ve kaynağını gizli tutma hakkı olduğuna dikkat çekti.

Usmonov, Orta Asya ülkelerinde faaliyet gösteren örgütün üyeleriyle haber amaçlı olarak görüştüğünü söylemişti.

Committee to Protect Journalist adlı örgüt, Usmonov'un gözaltına alınmasını hassas siyasi ve dini konularda haber yapılmasını önlemeye yönelik bir girişim olarak niteledi.

13 Haziran'da gözaltına alınan Usmonov'un yüzünde darp izleri bulunduğu belirtiliyor.

İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, Usmonov'un gözaltına alınması kararıyla ilgili olarak Tacikistan'dan açıklama istemişti.