BIST 10.197
DOLAR 32,34
EURO 34,89
ALTIN 2.394,14
HABER /  GÜNCEL

Google ve ABD eski valisinden Kuzey Kore ziyareti

ABD'nin New Mexico eyaletinin eski valisi Bill Richardson ve Google'ın yönetim kurulu başkanı Eric Schmidt Kuzey Kore'ye bir ziyarette bulundu.

Abone ol

ABD'nin New Mexico eyaletinin eski valisi Bill Richardson ve Google'ın yönetim kurulu başkanı Eric Schmidt Kuzey Kore'ye bir ziyarette bulundu.

ABD ziyaretin zamanlamasının iyi olmadığını ve mevcut duruma "yardımcı olmadığını" söyledi.

Richardson, Pyongyang'a gitmeden önce Pekin'de yaptığı konuşmada ziyaretin "özel insani bir görev" amacı taşıdığını söyledi.

Richardson, ziyareti Kuzey Kore'de gözaltında tutulan bir ABD vatandaşının davası ile ilgili planladığını aktardı.

Eski vali, en sonuncusu 2010 yılı Aralık ayında olmak üzere, daha önce de Kuzey Kore'ye birkaç defa gitmişti.

İki ziyaretinin amacı gözaltında tutulan ABD vatandaşlarının bırakılması ile ilgiliydi. En son ziyaretinden sonra Pyongyang'ın nükleer tesislerini BM denetçilerine açacağını söylemiş ancak bu gerçekleşmemişti.

Gözaltında tutulan Kore asıllı ABD vatandaşı Kenneth Bae Kasım ayında gözaltına alındı. Kuzey Kore daha önce benzer ziyaretler sonrasında gözaltındaki ABD vatandaşlarını serbest bırakmıştı.

Google ise Schmidt'in ziyareti üzerine yorum yapmadı.

Richardson "Bu bir Google gezisi değil. Eminim Schmidt de buradaki ekonomik meselelerle ve sosyal medya ayağıyla ilgileniyordur. Bir araya gelmemizin nedeni bu" dedi.

Siyasi liderlerin yanısıra ekonomik ve askeri liderlerle de görüşeceklerini ve üniversiteleri ziyaret edeceklerini belirten Richardson, programlarının ne olacağının Kuzey Kore yetkilileri tarafından belirleneceğini söyledi.

Kuzey Kore'de internet kullanımı oldukça sınırlı bir durumda. Çok az sayıda insanın bigisayar erişimi var ve kullanıcıların birçoğu internetten ziyade ulusal bir ağa erişebiliyor.

Ziyaret, Kuzey Kore'nin üç kademeli bir roket kullanarak uzaya uydu fırlatmasının ardından geldi. ABD bunun uzun menzilli füze denemesi olduğunu söyleyerek kınamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland zamanlamanın çok iyi olmadığını söyledi.