BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,67
ALTIN 2.406,81
HABER /  DÜNYA

Gilad Şalid için 1000 Filistinli serbest

İsrail ve Hamas, esirler konusunda anlaşmaya vardı

Abone ol

İsrail ile Hamas'ın, esir değişimi konusunda anlaştığı bildirildi. Anlaşmaya göre 2006 yılında Hamas'ın esir aldığı İsrailli asker Gilad Şalid ve bin Filistinli mahkumun serbest bırakılacağı ifade edildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, takas anlaşmasının onaylanması amacıyla yapılan olağanüstü kabine kabine toplantısına girerken düzenlediği basın toplantısında, takas anlaşmasının, geçen hafta Perşembe günü konu başlıkları çerçevesinde imzalandığını belirtti.

Anlaşmaya Hamas tarafından nihai onayın bugün verildiğini belirten İsrail Başbakanı, kabine toplantısına anlaşmanın nihai halinin sunulacağını kaydetti.

İsrail Başbakanı, söz konusu takas anlaşmasının, İsrail'deki terör kurbanlarının ailelerini rahatsız edeceğini çok iyi bildiğini belirtirken, "Bazen zor ve acılı kararlar vermek gerekir. Bu da onlardan biri" dedi ve şöyle devam etti: "Gilad Şalit anlaşmasını şimdi yapmasaydık, bir daha yapamayabilirdik. Yapılabilecek en iyi anlaşma..."

Anlaşma çerçevesinde Şalit'in birkaç gün içinde evine dönmüş olacağını da vurgulayan Netanyahu, takas anlaşmasının gerçekleşmesinde emeği geçen Almanya ve Mısır'a teşekkürlerini iletti.

MEŞAL DE KONUŞTU

Diplomatik kaynakların, anlaşma öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak bilgi verdiğini belirttikleri Hamas lideri Halid Meşal de bir açıklama yaptı.

Meşal, anlaşma uyarınca, 450 Filistinli mahkumun bir hafta içinde, kalan 527 mahkumun da 2 ay içinde serbest kalacağını kaydetti.

Halit Meşal, serbest bırakılacak Filistinli mahkumlar arasında İsrail cezaevlerindeki 27 Filistinli kadın mahkumun da yer alacağını, serbest kalacak mahkumlardan 300'den fazlasının ömür boyu hapse mahkum edilenler olacağını kaydetti.

Hamas'ın, 2006 yılında esir aldığı İsrailli asker Gilad Şalid'i esir değişimi anlaşmasının hangi aşamasında serbest bırakacağı ise henüz bilinmiyor.

MERVAN BARGUTİ DE TAKASTA

Öte yandan serbest bırakılacaklar arasında, El Fetih'in Tanzim liderlerinden, 5 kez ömür boyu hapse mahkum Mervan Barguti de bulunuyor.

5 YILDIR HAMAS'IN ELİNDEYDİ

2006'da Gazze'ye düzenlenen bir baskın sırasında kaçırılan Gilad Şalit, 5 yıldır Hamas tarafından esir tutuluyordu. İsrail, Şalit'in bırakılması için Mısır aracılığıyla Hamas'a çok sayıda teklif sunmuş ancak Şalit karşılığında bin Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını isteyen Hamas, talebinden geri adım atmamıştı.