BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Gezipduru

Cıngı'nın Gezipduru kitabı gezi edebiyatımızın çok ilginç bir yapıtı

Abone ol

Asıl mesleği gezi yazıları yazmak değil. O bir siyaset bilimci ve SODEV Başkanı. Ancak 1996-2005 yılları arasında yurt dışında gezdiği ülkelerden adıyla bir kitap derledi. Yaşadığı ilginç anekdotları, insan hikayelerini anlattı kitabında.

Zürich Federal Teknik Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği ve Cenevre Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi eğitimi alan Aydın Cıngı’nın kişisel gezi notları ve denemeler olarak adlandırdığı ‘Gezipduru’ adlı kitabı, insanları gezmeye teşvik edecek cinsten. Kitabı benzerlerinden ayıran en önemli özelliği ise gittiği yerleri övmek ya da betimlemek dışında farklı kültürlerin yarattığı ilginç diyalogları gözlemleyerek ve dinleyerek hikayeler anlatması. Kitabın içerisinde bildiğimiz gezi kitapları gibi fotoğraf yok. Çünkü Cıngı, gezileri gözlem yapmak, algılamak ve özümsemek için yaptığını söylüyor.

Gezi bittikten sonra kimisi fotoğraf makinesine bakarken o da izlenimlerini kafasından geçiriyor. “Fotoğraf çektiğiniz zaman olayı görselliğe indirgiyorsunuz. Bu defa diğer izlenimler eksik kalıyor. Bu nedenle fotoğraf makinesi kullanmıyorum” diyen Cıngı’nın yurtiçi ve yurtdışında dergi ve gazetelerde yayımlanmış çok sayıda araştırma ve makalesi bulunuyor. Ve hatta pek çok kitabı… Ancak bu, onun eğlenceli üslupla ve mizahi bakış açısıyla yazdığı ilk kitap denebilir.

Kitapta Vietnam, Kamboçya, Tayland, Hindistan, Tibet, Nepal, Burma (Miammar), Küba, Kenya, Fas, Ekvador, Peru, Bolivya, Etiyopya, Yemen, Suriye ve Mısır’dan farklı anılar okuyucuyla buluşuyor.

Kitabın isminin ‘Gezipduru’ olmasının ise ilginç bir anısı var. Bir arkadaşı Bodrum’da kendisini ararken Bodrumlu ortak bir dostlarına yönelttiği “Aydın Bey bu sene buraya geldi mi” sorusuna “Yok gelmedi, o gezipduru…” yanıtını almasıyla karar veriyor.

Gittiği ülkelerde beş yıldızlı otellerde kalmayı sevmeyen Cıngı, daha çok sırt çantasıyla geziyor ve konaklamak için sıradan yerleri tercih ediyor.

Kitapla ilgili olarak da düşüncelerini şöyle anlatıyor Cıngı; “Mizahı çok seven biriyim. Bu nedenle her şeyden bir mizah konusu çıkarmaya çalışıyorum. Yurt dışında, özellikle geri kalmış ülkelerde insan davranışlarında hoş ayrıntılar yakalayabiliyorsunuz. Bazen sizi sıkıntıya sokabiliyor, bazen de gülümsemenizi sağlıyor. Kitapta bunlara yer verdim.”

Yurtdışı gezilerine belli periyotlarda devam etse de bunları biriktirip bir kitap daha yazmayı istiyor Cıngı. Kitabını gezi kitabı olarak görmese de şöyle tanımlıyor: “Mizah ağırlıklı, insanları gezmeye teşvik ediyor.”
(Ekin Türkantos)