BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Gezi'nin kırmızı kadını ifade verdi : Sık dedi

Kırmızı elbisesi ile Gezi Parkı protestolarının sembolü haline gelen ‘Kırmızılı Kadın’ Ceyda Sungur'a mahkemede ifade verdi.

Abone ol

Olay günü polise herhangi bir şekilde direnişte veya eylemde bulunmadığını ifade eden Sungur, “Bana olay günü kanuni protesto hakkımı kullanmaktan başka bir şey yapmamama rağmen bana orantısız şekilde yarım metre mesafeden yüzüme gözüme doğru gaz sıkıldı” dedi. Sungur emri veren amirin tespit edilerek sanık Fatih Zengin ve amirin cezalandırılmasını istedi.

İstanbul 18. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya müşteki Ceyda Sungur ve taraf avukatları katıldı. Sanık Fatih Zengin ise raporlu olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Sungur’un avukatı 10 sayfalık dilekçe ve AİHM’in kararının bulunduğu beyan ve görevsizlik kararı talebini içeren dilekçeyi mahkemeye sundu.

GAZI YARIM METRE MESAFEDEN SIKTI

Ceyda Sungur ifadesinde Gezi Parkı’na kanunsuz olarak girildiği ve yıkım yapıldığını duyduğu belirterek, “ İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Taşkışla Kampüsü de oraya yakın olduğundan, hem araştırma görevlisi hem de yüksek lisans öğrencisi olduğumdan parkın yok edilmesine karşı protesto da bulunmak için gittim" dedi.

Polise herhangi bir şekilde direnişte veya eylemde bulunmadığını ifade eden Sungur, “Bana olay günü kanuni protesto hakkımı kullanmaktan başka bir şey yapmamama rağmen bana orantısız şekilde hatta sırtımı döndüğümde sırtıma gelecek şekilde yüzüme gözüme doğru gaz sıkıldı. Olayda 150 civarında protestocu vardı. Polisin herhangi bir uyarısını duymadan protestoculara gaz sıkıldı. Bir arbede oldu. Polislerin göstericileri ittirmeleri ile gaz sıkmaları ile biri beni ittirmeden karmaşa sırasında ben yere düştüm. Ayağa kalktığımda şikayetçi olduğum sanık polise yarım metre kadar yakın konumdaydım. Bu polis memuru biber gazını herhangi bir uyarı yapmadan bir şey söylemeden bana doğru sıktı. Yüzümde yanmalar oldu. Solunum yapmakta zorlandım” diye konuştu.

Sungur daha önce savcılıkta verdiği ifadesinde talimatı veren kişinin elinde telsiz olmasından dolayı amir olduğunu düşündüğünü ve ifadesinde de bunu ısrarla söylediğini ancak ifadesine bilinmeyen bir şahıs olarak geçtiğini belirtti. Sungur görevli polis memurunun ve o an yanında bulunan kişinin tespit edilerek cezalandırılmasını istediğini belirterek, “Amiri söylemeden önce polis memuru hazır olarak gaz sıkmak için bekliyordu. Ben olay sonrasında olayın şoku ile rapor almayı düşünemedim. Sanık ve amirinden şikayetçiyim” dedi.

kirmizili-kadin-gezi-parki.jpg

GÖREVSİZLİK VERİLSİN

Ceyda Sungur’un avukatı ise suç vasfının yanlış belirtildiğini görevsizlik kararı verilmesini talep ettiklerini belirterek biber gazının bu kadar yakın mesafeden sıkılmasının ölümüne neden olabileceğini, işkence suçunu da oluşturabileceğini, benzer vakalarda meydana gelen ölüm olaylarına ilişkin örnekleri sunduklarını, biber gazının haksız, aşırı, orantısız, yasalara ve hukuka aykırı olarak sıkıldığını, polis memurunun bunu bilebilecek durumda olduğunu bu nedenle görevsizlik verilmesini talep ettiğini ifade etti.

Sanık Fatih Zengin’in avukatı olaya ilişkin farklı kameralardan müşteki ile sanığın mesafesini belirleyecek görüntüler olduğunu mahkemeye sunacaklarını belirterek ayrıca adli Tıp Kurumu’nun raporunda bir yanlışlık yapıldığını yanlışlığın düzeltilmesini talep ettiklerini belirtti.

Mahkeme Ceyda Sungur’un daha önceden herhangi bir ön raporu olmadığını belirterek mevcut hali ile muayenesi ile olay sırasında sıkılan biber gazı dolayısıyla kati raporunun aldırılmasına, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Şube Müdürlüğü’ne yazı yazılarak gaz sıkan, tekme atan model beş kullanıcısının Fatih Zengin olduğunun ne şekilde tespit edildiği ve bu tespite yarayan bilgi, belge,cd ve dökümanların istenmesine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılarak ulusal kanalların görüntü kayıtlarının bulunduğu CD’lerin varsa emanetten mahkemeye gönderilmesine eğer yoksa ön inceleme yapan İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü le Mülkiye Müfettişliğinden istenmesine karar verdi.