BIST 10.657
DOLAR 32,10
EURO 34,90
ALTIN 2.428,15
HABER /  EKONOMİ

Genç mucitler hayran bıraktı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ortaöğretim öğencilerinin hazırladığı projelere hayran kaldı.

Abone ol

TÜBİTAK'ın ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlediği 44. Araştırma Projeleri Yarışması'nda finale kalan 202 projenin sergilendiği stantları gezen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, projeleri "memnuniyet verici çalışmalar" olarak değerlendirdi. 

Ergün, ATO Congresium'da sergilenen projelerin çoğunu inceledi.

Trafik kazalarını polis ve hastanelere haber veren sistemi ve bombaların imhasında günümüzde kullanılan teknolojiye uygun bir amaçla çalışan, uzaktan kontrol edilerek uygun kabloların kesilmesi ve bombanın patlatılmasını sağlayabilecek "robot el" projesini beğendiğini ifade eden Ergün, projelerin geliştirilmesi ve prototiplerinin çıkarılması gerektiğini söyledi.mucit.jpg 

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergün, projelerin bir çoğunun "hayatın içinden" olduğunu belirtti. 

Polis Koleji öğrencilerinin geliştirdiği trafik kazalarını polis ve hastanelere haber veren sistemi, askeri liselerdeki gençlerin lazer kontrollü füze sistemleri üzerindeki çalışmalarını, fen lisesindeki gençlerin gaz kaçakları üzerindeki çalışmalarını ve daha birçok çalışmayı oldukça beğendiğini dile getiren Ergün, "Bunlar, nasıl bir potansiyele sahip olduğumuzu gösteren, memnuniyet verici çalışmalar. Bunların şimdi hem patentlenmesi hem TÜBİTAK ve üniversitelerin araştırma merkezlerinde geliştirilmesi ve ticarileşmesi konusu önem taşıyor" diye konuştu.

Buradaki asıl amaçlarının, projeleri doğrudan hayata, bilimsel çalışmalara aktarabilmek, ticarileşmeye yöneltebilmek olduğunu vurgulayan Ergün, şunları kaydetti: 

"Şimdi hem Türk Patent Enstitüsü, arkadaşlarımızın çalışmalarını koruma altına alacak faaliyetleri yürütüyor hem TÜBİTAK enstitüleri bu çalışmaları geliştirecek ve ticarileştirecek adımları atıyor. Tabii ki özel sektörün ve üniversitelerin buradaki projeleri daha geliştirecek çalışmalara yönelmesini bekliyoruz. Bu gençler, Türkiye'nin çok parlak bir geleceğini olacağını gösteren bir potansiyel. Bununla ne kadar gurur duysak azdır."

"Ülkenin birçok yerine yaygınlaşacak ekosistemi oluşturmamız gerekiyor"

Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika ziyaretinde dile getirdiği "FATİH Projesi ihalesi öncesinde Silikon Vadisi'ni görmek suretiyle bilişim teknolojisinde neler oluyor, yeni gelişmeler neler, bunları yerinde görelim istedik. Çünkü, bizim bu proje benzeri bir projeyi İstanbul'da gerçekleştirme hedefimiz var" sözlerini hatırlatması üzerine de Ergün, şunları söyledi: 

"Bu bir ekosistem. İstanbul, Türkiye'nin en büyük ticaret ve sanayi merkezi. Dolayısıyla bilişim sektörünün de kalbi sayılabilecek, birçok firmanın bulunduğu bir yer. Biraz daha geniş düşündüğümüzde Marmara Bölgesi, yazılım, bilişim sektörü açısından bir gelişme merkezi. Dolayısıyla Marmara Bölgesi'nden, İstanbul'dan ülkenin birçok yerine doğru yaygınlaşacak bir ekosistemi oluşturmamız gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Buradaki en önemli merkez, bugün itibariyle Türkiye'nin teknoparklarıdır, teknoloji geliştirme bölgeleridir. Amerika'da Silikon Vadisi bir teknoloji geliştirme bölgesi değil. 50-60 yıl içinde oluşmuş doğal bir ekosistemdir. Biz o doğal ekosisteme ulaşmak için önce bazı başlangıç çalışmaları yapmamız gerekiyor. O çalışmalar da bizim teknoparklarımızdır. Bu başlangıç noktalarını daha geliştirerek, Amerika'nın Silikon Vadisi ile ulaştığı noktalara önümüzdeki süreçte ulaşmamız mümkün olacaktır."