BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.441,88
HABER /  DÜNYA

Hamas, Gazze’deki tünellerin kapıtlmasını istiyor

Gazze’nin fiili kontrolünü elinde bulunduran Hamas hükümetinin, Mısır sınırında bulunan tüm yeraltı tünellerinin kapatılmasını istediği faka...

Abone ol

Gazze’nin fiili kontrolünü elinde bulunduran Hamas hükümetinin, Mısır sınırında bulunan tüm yeraltı tünellerinin kapatılmasını istediği fakat tünellerin bir alternatifi olmadığı için kapatılmadığı ifade edildi.
Gazze Şeridi Sınır Kapıları Yönetimi Başkanı ve Hamas Hükümeti Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gazi Hamad tarafından yapılan açıklamada, Mısır sınırı altında yer alan tünellerin kapatılmasının Hamas Hükümeti tarafından da istendiği fakat şu an için tünellerin herhangi bir alternatifinin olmadığı gerekçesiyle bu isteğin gerçekleştirilemediği ifade edildi. Tünellerle ilgili olarak konuşan Gazi Hamad, "Öncelikle, biz tünelleri istemiyoruz. Onlar, vatandaşlara yük oluyorlar ve yüzlerce ölümcül hadiseye sebebiyet veriyorlar. Fakat onlar gerekli çünkü başka bir alternatifleri yok" dedi. Tünellerden Hamas Hükümeti’nin de muzdarip olduğunu ifade eden Hamad, bu sorunun çözümüne yönelik olarak ise, "Tünel konularına, hem Mısır’ın güvenlik ihtiyaçlarını hem de Gazze şeridinin insani ihtiyaçlarını dengeleyecek ve iki taraf tarafından yönetilen kanuni ticaret anlaşmalarıyla çözüm bulunabilir" diye konuştu.
Gazze şeridi boyunca Mısır sınırının altında yer alan tüneller, İsrail ambargosu altındaki bölgede insani ihtiyaçların sağlanmasına yardımcı olurken aynı zamanda kaçakçılık ve militarist amaçlar doğrultusunda da kullanılabiliyor. Mısır ise bu tünellerin, Sina Yarımadası’nda faaliyet gösteren militanlara destek sağlama amacıyla kullanılmasından endişe duyuyor.
(İHA)