BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Genç kızın hayatı kök hücre nakline bağlı!

Hayatını kurtarması için doğan kardeşinden alınan kordon kanı kargoda patlayan Tuğba için umutlar tükenmedi.

Abone ol

Hayatını kurtarması için doğan kardeşinden alınan kordon kanı kargoda patlayan Tuğba için umutlar tükenmedi. Akdeniz anemisi genç kıza kök hücre nakli düşünülüyor

Mersin'in Anamur ilçesinde yaşayan Akdeniz anemisi hastası 15 yaşındaki Tuğba Dikenkuşu, kendisine nakledilecek kordon kanının kargoda zarar görmesine rağmen tedavi umudunu yitirmedi. Doktorlar Tuğba'nın çaresiz olmadığını, tedavide kök hücre naklinin de kullanılabileceğini açıkladı. Tuğba'nın hayatını kurtarmak için anne babası ikinci kez evlat sahibi olmuş, minik Barış'tan alınan kordon kanı ise taşındığı kargo şirketi tarafından düşürerek patlatılmıştı. Haberden sonra hayal kırıklığı yaşayan Tuğba Dikenkuşu ise ''Hastalığım nedeniyle sürekli yorgun haldeyim, bana yardım edin. Yaşıtlarım gibi normal bir hayat sürmek istiyorum. Kardeşimin doğumunu umutla beklemiştim'' açıklamasını yaptı.

ÇARESİZ HASTALIK KALMAYACAK

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezi Başkanı Prof. Dr. Atila Tanyeli Tuğba'nın durumuyla ilgili olarak tedavinin kolaylığı ve başarısı açısından öncelikle olarak kordon kanını tercih ettiklerini, ancak kök hücre naklinde de başarılı sonuçlar alındığını bildirdi.

Prof. Dr. Atila Tanyeli, kordon kanı ve kök hücrelerle ilgili araştırmalar arttıkça daha önce çaresiz gibi görünen birçok hastalığın tedavi edilebildiğini söyledi. 15 yaşındaki Tuğba'yı ÇÜ'de tedavi edebileceklerini vurgulayan Tanyeli, şunları söyledi: ''Kordon kanı kan üretimde görev alan kök hücreleri içerir. Kök hücre ise bazı dokularda bulunan ve gereksinim halinde pek çok hücreyi oluşturarak yaşamın devamını sağlayan, üretkenlik ve farklı dokulara dönüşebilme potansiyeli yüksek ana hücrelerdir. Hastamızla kardeşinin dokuları tutuyorsa, kök hücre nakli olumlu sonuç verir." Tanyeli, ÇÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezi'nde gerek kordon kanından gerekse kök hücreden nakillerin yüksek bir başarı oranıyla gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

'KIZIM ARTIK ACI ÇEKMESİN'

Anne Ayşe Dikenkuşu da Tuğba'nın tedavisi konusunda, bazı doktorların, ilik naklinin yararlı olabileceğini söylediğini belirterek, şunları kaydetti: ''Kızımın 3 aylık bebekliğinden bu yana yaşadığı acıları gördükçe, şaşkına dönüyorum. Benim tek isteğim onun bir an önce sağlıklı şekilde hayatına devam edebilmesi. İlik nakli yararlı olur mu olmaz mı bilemiyorum. Ama en ufuk umut ışığını bile değerlendirmek istiyorum. Kızımın sağlığına kavuşması için ilik naklinin yararlı olacağı söyleniyor. Ancak bunun için ne yapmamız gerektiğine ilişkin yardım bekliyoruz. Uzmanlar bize yol göstersin.''

Bu arada, hasta yakınlarının dava açtığı kurumlar arasında bulunan Adana'daki özel hastanenin, kargo şirketi aleyhine ''rücu'' davası açtığı öğrenildi.