BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Gazze'deki yeni ateşkes sağlandı mı?

Filistinli müzakereciler Mısır'ın 72 saatlik ateşkes önersini kabul etti.

Abone ol

Hamas, Filistinli gruplarla İsrail'in müzakerelere devam etmesi için Mısır'ın 72 saatlik yeni ateşkes teklifinin değerlendirildiğini bildirdi.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı yazılı açıklamada, "Mısır, İsrail ile Filistin arasında Kahire'de yürütülen ateşkes müzakerelerinin tamamlanması için 72 saatlik ateşkes teklifinde bulundu. Hamas, Mısır'ın önerisini değerlendirmektedir" ifadesini kullandı.

Bazı basın yayın organlarında bugün çıkan haberlerde, Kahire'de İsrail heyetiyle dolaylı müzakerelerde bulunan Filistin heyetinin Mısır'ın 72 saatlik ateşkes teklifini kabul ettiği yer almıştı.

Öte yandan, Filistin heyetinin İsrail'in tavrı netleşinceye kadar Mısır'ın teklifiyle ilgili bir açıklamada bulunmayacağı belirtildi.

Mısır'ın teklifini görüşmek üzere bir araya gelen Filistin heyeti üyelerinin, ateşkes teklifiyle ilgili görüşlerini Mısır tarafına ileteceği ancak resmi açıklamayı İsrail'in cevabından sonra yapacağı ifade edildi. 

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz'da havadan ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz'da da karadan saldırıya geçmişti. Yaklaşık bir ay süren saldırılardan sonra Filistin ve İsrail tarafının 5 Ağustos'ta ateşkes için belirlediği 72 saatlik süre cuma günü 08.00'de sona ermişti. Mısır'ın başkenti Kahire'de taraflar arasında sürdürülen dolaylı müzakerelere cumartesi gününün Yahudiler için "dini tatil" olduğu gerekçesiyle ara verildiği açıklanmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde bugün yaptığı açıklamada, "Operasyon amacına ulaşana kadar devam edecek. Ben başından beri operasyonun zaman alabileceğini ve sabır gerektiğini söylemiştim. İsrail ateş altında müzakere etmeyecek, mevcut gerçeği değiştirip vatandaşlarına sükunet getirene kadar harekete geçmeye devam edecektir” demişti.