BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Gazzede siviller kapana kısıldı

Sınırlar kapalı. Ekmek, su yok. Soğuk cabası... Bunları BM söylüyor.

Abone ol BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes, Gazze'de insanların açlık ve soğukla mücadele ettiklerini, elektrik ve su sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

John Holmes, BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'de insani bir kriz yaşandığını belirterek, özellikle gıda ve sağlık alanlarında son derece ciddi bir durum yaşandığını, insanların sığınacakları güvenli yerlere ihtiyaç duyduklarını ve acilen ateşkes sağlanması gerektiğini bildirdi.

Holmes, Gazze'de 500'den fazla insanın öldüğünü ve bunların tahminlerine göre yüzde 25'inin sivil olduğuna dikkati çekerek, 2 bin 500 dolayında da yaralı olduğunu kaydetti. ''Sivil'' tanımı yapmanın son derece zor olduğunu ifade eden Holmes, o yüzden yüzde 25 sayısının kendi tahminleri olduğunu ve sivil ölümlerin giderek arttığını vurguladı.

Gazze'ye insani yardımların sürmesinin önemini vurgulayan Holmes, İsrail'in Gazze'ye geçişleri açık tutmasını istediklerini dile getirdi.

Gazze'de bulunan BM yetkilisi John Ging de video konferans aracılığıyla gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazze'de insanların ''travma geçirdiklerini'' belirten Ging, sokakların bomboş olduğunu, insanların kendilerini Gazze'yi de terkedemedikleri için ''kapana kısılmış'' hissettiklerini anlattı. Gazze'de güvenli sığınakların sayısının artırılması gerektiğine işaret eden Ging, bir soru üzerine, Gazze'de insanların ''Hamas'ı, İsrail'i ve uluslararası toplumu'' içinde bulundukları durumdan dolayı sorumlu tuttuklarını, çaresizlik içinde olduklarını ve yalnızca ayakta kalmaya çalıştıklarını bildirdi.