BIST 9.974
DOLAR 32,41
EURO 34,82
ALTIN 2.433,37
HABER /  GÜNCEL

Gazze'de ateşkes görüşmelerinde kritik gün

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik askeri operasyonunda yedinci güne girilirken, ateşkes sağlanması için diplomatik girişimler yoğunlaşıyor. Türk Dışişleri Bakanı Arap mevkidaşları ile birlikte Gazze'ye gidiyor.

Abone ol

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik askeri operasyonunda yedinci güne girilirken, ateşkes sağlanması için görüşmeler yoğunlaşıyor.

Gece boyunca Gazze'de patlamalar meydana geldiğini, Hamas'ın ve diğer Filistinli grupların roket fırlattığı İsrail'in güney kentlerinde siren sesleri duyulduğunu bildiren bölgedeki muhabirler, buna rağmen durumun önceki günlere göre sakin olduğuna dikkat çekiyor.

İsrail kabinesi ise gece boyunca Mısır'ın sunduğu ateşkes teklifini görüştü.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon bugün Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ile görüştükten sonra İsrail'e geçecek.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Arap mevkidaşları ise Gazze'yi ziyaret edecek.

BM Güvenlik Konseyi'nin de taraflara ateşkes ilan ederek Gazze'de insani yardım faaliyetlerinin önünü açması için çağrı yapması bekleniyor.

BBC'nin Kudüs'teki muhabiri Kevin Connolly, Kahire'de Mısır istihbaratı aracılığıyla İsrail ve Hamas yetkilileri arasında sürdürülen görüşmelerin dönüm noktasında olduğunu söylüyor.

Masada, Gazze'den roket fırlatılmasının sona erdirilmesi ve Filistin'in bu bölgesine yönelik ablukanın hafifletilmesi gibi konular var.

İsrail'in hava ve denizden bombardıman başlattığı Çarşamba gününden beri 100'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Filistinli grupların fırlattığı roketler ise 3 İsrail vatandaşının ölümüne sebep oldu.

İslami Cihad'ın bir komutanının, içinde medya kuruluşu bürolarının da olduğu bir binaya düzenlenen hava saldırısında öldüğü belirtiliyor.

Gazze'nin kuzeyindeki bir saldırıda ise bir çift ile 2 küçük çocukları can verdi.

İsrail ordusuna göre son 6 günde Gazze'den İsrail'e 900'e yakın füze atıldı, bunlardan 300 kadarı füze savunma sistemi Demir Kubbe tarafından imha edildi.

İsrail, ABD ve AB'nin terör örgütleri listesinde yer alan Hamas, Gazze Şeridi'nde 2007 yılında seçimle işbaşına geldi.

Bölgeden 2005 yılında çekilen İsrail, deniz ve kara ablukasını sürdürüyor.