BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.510,74
HABER /  DÜNYA

Gazze ekonomisi çöküyor

Gazze ekonomisinde tehlike çanları. Ekonomi çökme tehdidi altında.

Abone ol

Hem uluslararası örgütlerin, hem Dünya Bankası'nın bu konudaki uyarıları, Gazze Şeridi'nde yaşayan 1,5 milyon dolayındaki Filistinli için tehlike çanlarına işaret ederken, Filistin Sanayicileri Federasyonu Besim Huri, bölgede kapanan iş yerlerinin sayısının hızla arttığını ve işsizlere yenilerinin katıldığını belirtti.

Huri, Gazze Şeridi etrafındaki geçişlerin Gazze tarafında güvenliğinin sağlanması için, Filistin özel sektörü olarak hem dış ülkelere ve özellikle nüfusu Müslüman bir ülke olarak Türkiye'ye çağrıda bulunduklarını belirtti ve Türkiye'nin, hem İsrail'e, hem Filistin'e yakın bir ortak olarak, geçişlerin güvenliğini sağlayabileceğini, bunun her iki tarafça da ''kabul edilebileceğini'' dile getirdi.

Uluslararası yardım örgütü Oxfam, İsrailli insan hakları örgütleri ve Filistinli sanayiciler, Gazze Şeridi'nde ekonominin toptan çökmemesi için geçiş noktalarının açılmasını istiyor. Dünya Bankası da geçtiğimiz günlerde yayımladığı bir raporla aynı talebi dile getirmişti. Karni geçişi, Hamas ve El Fetih çatışmalarının şiddetlendiği günlerde, 12 Haziran'da kapatılmıştı. İnsani yardım ve yiyeceklerin Gazze'ye ulaştırılmasına rağmen, Gazze'den yönelik ihracata izin verilmiyor.