BIST 9.710
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.427,30
HABER /  GÜNCEL

Gazze: 12 saatlik ateşkes yürürlükte, ölü sayısı 900'ü aştı

İsrail ve Hamas’ın üzerinde uzlaştığı 'Gazze’de 12 saatlik insani ateşkes' başladı. Kalıcı bir ateşkes anlaşması için uluslararası çabalar sürüyor. İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 900'ü geçti.

Abone ol

İsrail ve Hamas'ın üzerinde uzlaştığı Gazze'de 12 saatlik insani ateşkes başladı. Kalıcı bir ateşkes anlaşması için uluslararası çabalar sürüyor.

Ateşkes TSİ 08.00'de yürürlüğe girdi.

İsrail, ateşkes sırasında 'Hamas tünellerini belirlemeye ve etkisiz kılmaya devam edeceğini' söyledi.

Kalıcı bir ateşkes anlaşması için uluslararası çabalar sürüyor.

Ateşkes sonrası Gazze'de bazı Filistinlilerin sokağa çıktığı, bir bölümünün saldırıya uğrayan bölgelerdeki evlerini ziyaret ettiği görüldü.

Ölen Filistinli sayısı 900'ü geçti

İsrail'in dün geceki saldırılarında en az 19 Filistinlinin öldüğü bildiriliyor.

İsrail ordusu iki İsrail askerinin ölümünü de teyit etti.

Filistinli yetkililer, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının en az 940 olduğunu, 5870 kişinin de yaralandığını söyledi.

İsrail tarafında ise 38 kişinin öldüğü belirtildi.

Hamas sözcüsü Sami Abu Zhuri, 'Cumartesi günü 12 saat sürecek bir insani ateşkes konusunda ulusal görüş birliğine varıldığını' söyledi.

İsrail ordusunun Twitter hesabından yayınlanan mesajda ateşkes teyit edildi ancak İsrail tarafına saldırı olması durumunda cevap verileceği belirtildi.

IDF'nin (İsrail Savunma Güçleri) mesajında "Teröristler bu zamanı IDF personeline saldırmak veya İsrail sivillere ateş açmak için istismar ederlerse cevap vereceğiz" ifadesine yer verildi.

Bankalar açık olacak, altyapı onarım çalışmaları yapılacak

Gazze'de bugün bankaların açık olması, tahrip olan elektrik ve su altyapılarının onarımı çalışmalarının yapılması bekleniyor.

Cuma günü, uzun sureli bir ateşkes sağlanmasıyla ilgili çabalar başarısız olmuştu.

Bunun ardından ilerleyen saatlerde Paris'te yapılan toplantıya ABD, İngiltere, Türkiye ve Katar’ın dışişleri bakanları katıldı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Cuma günü, İsrail’in ateşkes anlaşması önerisini reddettiği yönündeki haberlere rağmen uzun sureli bir ateşkes anlaşmasına varılacağı konusunda inançlı olduğunu söylemişti.

Batı Şeria'da çatışmalar

Hamas daha önceki açıklamalarında, 'Gazze'de 2007’den bu yana süren İsrail ablukasının kalkmasını içermeyen bir uzun sureli ateşkes anlaşmasını imzalamayacağını' söylemişti.

Bu arada Batı Şeria'da İsrail polisiyle Filistinli göstericiler arasındaki çatışmalar dün gece de devam etti.

Polis müdahalesi sonucu en beş Filistinli öldü.

Filistinliler Batı Şeria'da Cuma gününü 'öfke günü' ilan etmişti.