BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,05
ALTIN 2.307,45
HABER /  RAMAZAN

Gaziantep iftar vakti 8 Haziran 2016 imsakiye

GAZİANTEP'te bugün yani 8 Haziran Çarşamba günü iftar vakti ne zaman, iftara ne kadar kaldı. İstanbul İmsakiye 2016 takvimine göre iftar saatleri ve sahur vakitleri gün gün belli oldu.

Abone ol

GAZİANTEP için iftar vakti bugün, yani 8 Haziran Çarşamba günü ne zaman, iftara ne kadar kaldı. 2016 imsakiye takvimi internethaber'de. Sahur ezan saatleri Diyanet tarafından hazırlanan 2016 yılı İmsakiyesi ile belirlendi.

Gaziantep'te bugün iftara ne kadar kaldı, sahur kaçta girecek sorularının cevabını İmsakiye'de bulacaksınız. Gün gün belirlenen İmsakiye takviminde ezan saatleri de yer alıyor.

GAZİANTEP İMSAKİYE İFTAR VAKTİ SAHUR SAATLERİ
GAZİANTEP
İmsakiye 2016 takvimine göre iftar vakitleri ve sahur saatleri listelendi. İşte Ramazan imsakiyesine göre iftar ve imsak vakitleri;

Ramazan ayının yaz sıcaklarına denk gelmesi, oruç tutan kişilerin başta halsizlik olmak üzere çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmaması için çeşitli önlemler almasını gerektiriyor. Bu süreçte enerjik ve zinde olmak için uzman kontrolünde doğru gıdalarla beslenilmesi önem kazanıyor.

Hal böyle olunca sahurda tok tutan yiyecekler kadar iftar menüleri de önemli. Baş ağrısı çekmek istemiyorsanız bolca da su tüketmelisiniz.

Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Dyt. Işınsu Köksal, Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için önemli ipuçları verdi.

ORUÇLUYKEN BAŞ AĞRISININ SEBEBİ

Oruç tutarken uzun süre aç kalınması durumunda, vücut önce kas ve karaciğerde depolanmış olan karbonhidratları, sonrasında ise yağları enerji ihtiyacı için kullanmaktadır. Ramazan boyunca düzenli aralıklarla su içilemeyeceği için vücut susuz kalabilir. Aynı zamanda havaların ısınmasıyla terleme yolu ile su kaybı da artış göstermektedir. Bu durum ise; baş ağrısı, yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğüne neden olabilir.

Bu nedenle sahur ve iftarda günlük toplam 2.5 lt olmak üzere su içmeye özen gösterilmesi; kahve, çay ve kafeinli içecekler gibi su kaybına yol açan içeceklerden kaçınılması önemlidir.

İFTARDA SU İLE BAŞLAYIN

Bunun yanı sıra uzun süreli susuzluk da beyinde açlık ile karıştırılabilir. Bu nedenle iftarda öncelikle su, sonrasında bol su içeren domates, salatalık ve 1 kase sebze, yoğurt veya çorba ile yemeğe başlamak susuzluğunuzu giderecek ve aynı zamanda açlık hissini azaltacaktır.

BARBUNYA VE KAYISI KABIZLIĞI YOK EDER

Ramazan’da bağırsak hareketleri de yavaşlamaktadır. Bu durum da kabızlık, mide ağrıları ve hazımsızlığa yol açabilir. Yemeği bir anda bitirmek yerine;, yavaş yavaş, sık sık çiğneyerek tüketmek bu şikayetleri önleyecektir. Aynı zamanda posa oranı yüksek besinler ile beslenmek de çok önemlidir. Barbunya, börülce, mercimek, nohut gibi kurubaklagiller; kayısı, şeftali, erik gibi meyveler ve tam tahıllılar tüketilmelidir.

BUNLARI YEMEYİN!

Kilo almadan sağlıklı bir Ramazan geçirmek için yağda kızartılmış yiyecekler, hazır ürünler, yüksek şeker içerikli besinler ve kremalı yiyeceklerden uzak durmaya özen gösterilmelidir. İftar ve sahurdan sonra ise 10-15 dakika yürümek, besinlerin daha hızlı yakılmasını sağlayacak ve hazımsızlık şikayetlerinin önüne geçecektir.

İFTAR VE SAHUR MENÜLERİ İÇİN 9 ÖNERİ

-İftarda orucunuzu açarken ilk olarak su, taze sıkılmış meyve suları, üzüm suyu, çorba, domates ve salatalık gibi su içeriği yüksek sebzelerle başlamanız akılcı bir seçenek olacaktır. Bu, aynı zamanda yüksek miktarda şeker ve kalori içeren gazlı içecekleri içmenizi de önleyecektir.

-Su ve çorba içtikten sonra hurma, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, erik gibi sağlıklı atıştırmalıklarla başlamanız, açlık hissinizi azaltacak, enerji ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır.

-Yaz sofralarında sağlıklı ve lezzetli seçenekler olan yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı sebzeler ve posadan zengin humusu tercih edebilirsiniz.

-Sağlıklı ve dengeli beslenme planı oluşturarak, örneğin haftada 2 kez ızgara bonfile ve haftada 2 gün ızgara/fırında somon veya mevsim balıkları ile yine 2-3 kez kurubaklagil yemeniz Ramazan’ı verimli bir şekilde geçirmenizi sağlayacaktır.

-Bol yeşillikli salata veya zeytinyağlı sebze yemeklerini mutlaka sofranızda bulundurun.

-Enerji vermesi için pide veya tam tahıllı ekmek yiyebilirsiniz.

-Antioksidan deposu kiraz, şeftali gibi yaz meyveleri veya ağır şerbetli olanlar yerine meyve tatlıları, güllaç, sütlaç gibi sütlü tatlılar enerji açığınızı kapatacak sağlıklı alternatifler olabilir.

-İftardan sonra yatmadan 1-2 sat öncesinde 1 avuç kabak çekirdeği, 1 porsiyon meyve veya yoğurtlu meyve salatası gibi sağlıklı ara öğünler yaparak aç kalmanızı önleyebilirsiniz.

-Yemekten hemen sonra çay veya kahve içmek yediğiniz yemeklerle alacağınız vitamin ve minerallerin alımını engeller. Aynı zamanda su kaybına da yol açacağı için Ramazan boyunca siyah çay ve kahveden uzak durmaya çalışın. Onların yerine su ile birlikte vitamin ve mineral kaybına yol açmayan beyaz veya yeşil çayı tercih edebilirsiniz.

-Ramazan’da kendinizi dinç hissetmek ve gün boyu enerjik olmak için, vücudun dinlenme zamanı olan kaliteli uyku da çok önemlidir. Yatmadan 1-2 saat önce yasemin veya papatya çayı içmeniz uykuya dalmanızı kolaylaştırıp, kaliteli bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.

-Sahurda ise yeni güne zinde başlamak için eğer kalp-damar ya da kolesterol sorununuz yoksa, 1 adet haşlanmış yumurtayı mutlaka tüketin.

-Bunun dışında az yağlı peynirler, menemen, maydanozlu, biberli omlet ve bol yeşillikli salata ile tam tahıllı ekmek tüketebilirsiniz.

-Yulaf ezmesi ya da tam tahıllı gevrek, süt veya yoğurt, 1 porsiyon meyve yanında da 1 avuç ceviz, badem, fındık sağlıklı alternatifler olabilir

-Vücudunuz ve beynimizin sağlıklı bir şekilde çalışması amacıyla sahurda ve iftarda günlük toplam 2.5 lt su içmeyi ihmal etmeyin.

EN GÜZEL İFTAR DUASI

Ramazan ayında iftarın olmazsa olmazı duasıdır. Türk halkının kulağında en çok yer eden iftar duası ise TRT'de 40 yıldır Ramazan programlarında okunan duadır. Hemen herkesin hafızasında yer alan iftar duası ilahiyatçı Faruk Ermemiş tarafından kaleme alınmış. 40 yıldır aralıksız okunan TRT'deki iftar duası Türkçe sözleri şöyle;

-Allah'ım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Ey, bağışlaması bol Rabb'im, beni, ailemi, milletimi, devletimi ve inananları koru. Rahmetini, yardımını esirgeme ülkemizden. Bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğe karşı dayanma gücü ver. Senin her şeye gücün yeter. Amin.

PEYGAMBERİMİZİN İFTAR DUASI

Peki peygamberimizin iftar duası ve Türkçe manası nasıldır? Hazreti Muhammed iftarını açarken şu duayı okurdu;

-“Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü.”

peygamberimizin iftar duasıTÜRKÇE MANASI : (Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.)

Peygamberimizin orucunu açtıktan sonra da şöyle derdi; “Susuzluk gitti, damarlar ısındı, inşallah Tealaya sevap kesinleşti.”

İslam alimlerinden Abdullah ibni Ömer Radiyallâhu ise iftar vakti şöyle dua ederdi: “Allah’ım, bütün kâinatı kaplayan rahmetinin hakkı için beni affet, günahlarımı bağışla.”

2016 YILI KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Ramazan ayında yer alan ve bin yıldan hayırlı olarak nitelenen Kadir Gecesi 2016 yılında 1 Temmuz 2016 cuma gününe denk geliyor. Kadir gecesi dualar ve namazlarla ifa edilecek.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN TATİLİ 9 GÜN MÜ?
Peki Ramazan ayı ne zaman bitecek ve Ramazan bayramı bu sene kaç gün olacak? 2016 yılı takvimine bakıldığında bu sene Ramazan bayramı tatilinin 9 gün olacak görünüyor.

Razaman bayramı arefesi 4 Temmuz 2016 pazartesi günü olacak. Arefe günleri yarım gün tatil olduğu için bunun resmi kararla tam güne çıkarılması bekleniyor. Cuma günü de tatile dahil olduğu taktirde Ramazan bayramı tatili 9 gün olacak.

RAMAZAN BAYRAMI 1. GÜN 5 TEMMUZ SALI

RAMAZAN BAYRAMI 2. GÜN 6 TEMMUZ ÇARŞAMBA

RAMAZAN BAYRAMI 3. GÜN 7 TEMMUZ PERŞEMBE

KURBAN BAYRAMI TATİLİ DE BU SENE 9 GÜN OLACAK?

Bu sene Kurban Bayramı tatili de hafta içine denk geliyor haliyle 9 gün olacak görünüyor. Kurban bayramı arefesi pazar günü. Cuma günü de 4 günlük bayram tatiline resmi kararla eklenebilir.

KURBAN BAYRAMI AREFESİ 11 EYLÜL PAZAR

KURBAN BAYRAMI 1. GÜN 12 EYLÜL PAZARTESİ

KURBAN BAYRAMI 2. GÜN 13 EYLÜL SALI

KURBAN BAYRAMI 3. GÜN 14 EYLÜL ÇARŞAMBA

KURBAN BAYRAMI 4. GÜN 15 EYLÜL PERŞEMBE

İFTAR VE SAHURDA NE YEMELİ İFTAR VE SAHUR MENÜLERİ

Ramazan ayının vazgeçilmezi hurma miktarınca yendiğinde hiçbir sorun teşkil etmez. Ancak birden fazla tüketilmesi önerilmiyor. Çünkü hurma glisemik indeksi yüksek bir besindir ve kan şekerimizde dengesizliklere neden olabilir.

Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Evnur Saray en ideal sahur ve iftar menüleri hazırladı. Ramazan'da kilo almak istemiyorsanız uymanız gereken önerilere de bir göz atın;

-Sahur öğününü mutlaka yapınız. Sahur yapılmadığında metabolizma yavaşlar ve yağların depolanmasına neden oluruz.

-Asitli içeceklerden uzak durunuz. Hazır meyve suları yerine meyve, limonata veya şekersiz kompostolar tercih edilmeli,

- En az 2 litre su tüketilmeli,

- Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, dondurma veya meyve tercih edilmeli; haftada 2 kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde tercihimiz meyve olmalı.

-İftardan 1,5-2 saat sonra mutlaka bir ara öğün yapılmalı.

-İftarda beyine tokluk sinyali ulaşması için çorbadan sonra 15 dakika beklenmelidir.

İftar ve sahur için örnek menü

Sahur

Haşlanmış yumurta
Peynir
Domates, salatalık, biber, maydanoz…..vb.
Zeytin veya ceviz
Tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği
Çorba
Süt veya yoğurt

İftar

Hurma veya zeytin
Çorba
Tam buğday veya çavdar ekmeği
Etli sebze yemeği veya ızgara et
Salata
Yoğurt/ayran/cacık
Bulgur pilavı veya kepekli makarna

İftar sonrası ara öğün

Sütlü tatlı veya meyve veya süt

SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER NELER YEMELİ?

Sahurda neler yemeliyiz hangi yiyecekler tok tutar hangi gıdalara dikkat etmeliyiz. Bu konudaki uyarılarda şöyle;

-Sahur bizim için ramazan ayında olmazsa olmazımızdır. Çünkü sahura kalkılmadan oruç tutulursa uzun süre açlık olacağından metabolik hız yavaşlar; halsizlik ve baş ağrısı görülebilir.

-Özellikle yoğun açlık hissi mide ve bağırsak sistemimize olumsuz etkiler yaratır, yemek sonrası gaz şişkinlik kabızlık gibi rahatsızlıklar oluşabilir.

-Sahurda protein ağırlıklı ve lif etkisi yüksek gıdaları tercih etmeliyiz.

-Sahurda mutlaka bir meyvemiz olsun. Özellikle elma pektin içeriği fazla olduğundan bizi tok tutmaya neden olacak ve cildimize, sindirim sistemimize, boşaltım sistemimize faydalı etkilerde bulunacaktır. Her gün sahurda bir elmamız olması vücudumuz için oldukça önemlidir. Ayrıca sahurda meyve yememiz gün içindeki tatlı ihtiyacımızı baskılayacaktır.

-Protein içeriği fazla olan besinler, midenin boşalma sürecini uzatarak acıkmayı geciktirirler. Bu nedenle süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi besinler sahurda mutlaka tüketilmelidir.

-Süt ve süt ürünleri tokluk sağlayıcıdır, kalsiyum ve potasyum açısından yüksek içeriği olması aynı zamanda elektrolit dengemiz için de oldukça önemlidir.

-Sahuru kahvaltı gibi planlamalı; omlet veya menemen veya haşlanmış yumurta, peynir, domates, salatalık, yeşillik tercih edilmelidir.

ORUÇ TUTMANIN FAYDALARI

Oruç Tutmak;

-Vücudu rahatlatacak,
- Sindirim sistemini düzenleyecek,
- Vücudun asit ve baz dengesinde olumlu sonuçlar yaratacaktır.

-Oruç doğru şekilde uygulandığında mide ve bağırsak sisteminin yanında vücuttaki pek çok sistem için oldukça önemli ve olumlu sonuçları olan bir durumdur.

Ramazan ayıyla birlikte beslenme değişimlerimizi iyi bilmemiz gerekmektedir. Sahur ve iftar olacak şekilde beslendiğimiz bu dönemde iftarla sahur arasında en az iki ara öğün yapmak zorundayız. Bu ara öğünde de seçimimizi ağır ve şerbetli tatlılardan değil meyve ve sütlü tatlılardan yana kullanmalıyız.

ÜŞEME VE HALSİZLİK

Orucun ilk zamanları üşüme halsizlik ve hissizlik tablolarını iftarda bol c vitamini alarak kapatmaya çalışabiliriz. Tahıl ürünü olarak da lif oranı yüksek olan çavdar ekmeği ya da kepekli makarna tercih edilmelidir.

Bütün gün boş olan mideye bir ana yemeğe yüklenip fazla besin almak midede doping etkisi yaratır buda hızlı kanlanma ve kan şekeri bozukluklarına yol açar. Bu nedenle iftarda en ideal beslenme şekli yavaş yavaş ve azar azar beslenmektir.

ORUCU BÖYLE AÇIN

Orucumuzu su ve ya hurmayla açtıktan sonra sıvı miktarımızı dengeleyecek ve boş midemizi rahatlatacak hafif bir çorba mutlaka içilmelidir. Çorba sonrasında bir dilim peynir ve bir dilim ekmek ya da bir avuç içi pide ile birlikte hafif bir kahvaltı gibi başlangıç alınmalı sonrasında et ya da sebze yemeğine geçilmelidir.

Soframızda ekmek ya da pide varsa makarna ya da pilav tüketimi olmamalıdır. Ancak tok tutucu özelliği de fazla olan süt ve süt grubundan iftarda metabolizmamızı düzenlemesi için faydalanmamız mümkündür.

-Sebze ve meyve tüketimi ramazan ayı boyunca oldukça önemlidir. Sebze ve meyvelerdeki lif oranı hem bizi tok tutacak hem de sindirim sistemimizi destekleyecektir. Bu kan şekerimizin dengelenmesi ve açlık hissimizin yatışması için oldukça önemlidir.

Sıvı tüketimine de kesinlikle önem verilmelidir. Çay ve kahve su kaybına neden olacağı için uzak durmak gerekmektedir; bunun yerine su tercih edilmelidir. Ancak tek seferde yüksek miktarda su tüketmek yerine sahur süresi boyunca yavaş yavaş içilmelidir.

-Hızlı yemek yemek ağır ve kızartma türü gıdalar bol pide ve pilav tüketimi bir anda midemizde olumsuz etkiler yaratır bize uyku hissi ve halsizlik verir. Bunun üzerine tükettiğimiz çay ve kahve de uyku problemleri yaratabilir bu nedenle iftarda zamanlama oldukça önemlidir.

-Sahur ve ya iftar sonrası içeceğimiz bir soda ya da yeşil çay sindirimde ve rahatlatıcı bir his vermekte bize yardımcı olacaktır. Ancak kronik rahatsızlığı olanların kalp ve tansiyon gibi beslenme uzmanı ya da bir doktor kontrolünde belli miktarlarda bu tüketimi yapmaları gerekmektedir. Kronik hastalıklarda ve zorunlu ilaç kullanımlarında oruç tutulması gerektiği uzmanlar tarafından da onaylanmıştır. Zamanında alınmayan ilaçlar daha büyük problemlere neden olacaktır ve bu vücudumuza yaptığımız daha büyük bir kötülüktür.