BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.428,20
HABER /  DÜNYA

Gazetelerde şiddet fotoğrafına yasak

Venezuela'da mahkeme, çocukların zarar görmemesi için gazetelerin şiddet içeren fotoğraf yayınlamasını yasakladı.

Abone ol

Mahkemenin kararı, başkentteki bir morgda yığılı cesetlerin fotoğrafının önceki gün hükümete muhalif iki gazetede basılmasının ardından aldı.

Kararda, "yazılı basının, cürüm sonucu olsun olmasın, çocukların manevi ve psikolojik durumlarını tehdit edecek şiddet ve kan içeren fotoğrafları basmaktan kaçınmaları gerektiğine" hükmedildi.

Hükümetin, 26 Eylüldeki seçimler öncesinde Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Sosyalist Partisi aleyhindeki kampanyanın bir parçası olarak değerlendirdiği bu fotoğraflar, geçen cuma El Nacional gazetesinin ön sayfasında "ülkede artan güvensizlik" başlığı altında yer almıştı. Aynı fotoğraflar pazartesi günü de diğer muhalefet gazetesi Tal Cual'da yayımlanmıştı.

Caracas'taki kent morguna, şiddet ve trafik kazalarında ölen pekçok cesedinin ulaştığı belirtiliyor. Sözkonusu fotoğrafın, morgun, gelen cesetlerle uğraşmakta zorlandığını gösterdiği kaydediliyor.

El Nacional gazetesi, mahkeme kararının ardından dün birinci sayfasında hiçbir fotoğraf kullanmadı ve "sansürlü" yazısıyla yayımlandı.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Miguel Henrique Otero, CNN televizyonuna açıklamasında, aralık ayında foto muhabirlerinden birinin çektiği bu fotoğrafı, "hiçbir şey yapmayan hükümet karşısında halkın dikkatini bu duruma çekmek için" kullandıklarını söyledi. Otero, "Fotoğraf, Venezuela'da suçların orantısız biçimde artmasına ilişkin büyük bir siyasi etki yarattığı için" hükümetin agresif bir tutum aldığını savundu.

Öte yandan, Uluslararası basın izleme grubu Sınır Tanımayan Gazeteciler, morg fotoğrafını "şoke edici" olarak niteledi ve gençleri hedef alan bir gazetede bu fotoğrafın kullanımının, gazetenin sorumluluk anlayışına ilişkin sorulara yol açtığını kaydetti. Sınır Tanımayan Gazeteciler, yaptığı yazılı açıklamada, "Ancak mahkemenin kararı çok geniş ve tam olarak hedefi belli değil" denildi, ayrıca çocuklar ve gençlerin psikolojilerini neyin etkilediğine karar verme kriterlerinin neler olduğu sorgulandı.

Sivil grupların verilerine göre, Venezuela'da geçen yıl 16 binden fazla cinayet işlendi. Venezuela'da hükümet, yıllardır cinayet sayısına ilişkin resmi rakamları açıklamıyor.