BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Gannuşi'den Mursi'ye destek

Tunus Nahda lideri Gannuşi'den darbeyle indirilen Mursi'ye destek geldi.

Abone ol

Tunus'ta iktidardaki koalisyonun en büyük ortağı Nahda Hareketi Partisi, Mısır'da ordunun yönetime el koymasını "meşruiyete karşı yapılmış açık bir darbe" olarak nitelendirdi.

Partinin genel başkanı Raşid el-Gannuşi'nin imzasıyla yapılan açıklamada, "Nahda Hareketi Partisi, Mısır tarihinde ilk defa demokratik seçimlerle iş başına gelmiş Muhammed Mursi yönetimine ve dolayısıyla meşruiyete yapılmış bu darbeyi kınamaktadır. Mısır'da meşruiyeti tek bir kişi temsil etmektedir, o da Mursi'dir" denildi.

Darbeyle Mısır halkının ikiye bölündüğü ve parçalanmışlığın derinleştirildiği savunulan açıklamada,"Bazı medya kuruluşlarının ekranının karartılması ve dini liderlerin darbeye destek vermesini kınıyoruz, Müslüman Kardeşler'den gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz" ifadesine yer verildi.

Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Genel Sekreteri Hamza Mansur da Mısır'da ordunun yönetime el koymasının Mursi'nin göreve geldiği ilk günde planlandığını ileri sürdü.

AA muhabirine açıklama yapan Mansur, "Askeri darbe, bazı taraflarca Mursi'nin göreve geldiği 30 Haziran'da planlanmış ve şartların olgunlaşması beklenmişti. Darbeyi yapanlar, Siyonizmin çıkarlarına hizmet etmek için yönetimin ABD yörüngesinde kalmasını hedeflediler" diye konuştu.

İhvan'ın Mısır'da başarısız bir yönetim sergilediğine dair söylemleri doğru bulmadığını ifade eden Mansur, "Mısır halkı, demokrasinin uygulanabilirliğine dair bir öz eleştiri yapmalı. Ülke şu anda bir yol ayrımında. Halkın, devrimin darbeciler tarafından çalınmasına izin vermeyeceğine dair ümidimiz var" dedi.