BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Gandi'nin sağ kolu bile ona inanmıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun en büyük kozu olan 'aile sigortası' şehir efsanesi çıktı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun en büyük kozu olan 'aile sigortası' şehir efsanesi mi çıktı? CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran bu vaadin gerçekleşemeyeceğini iddia etti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun seçim meydanlarında söylediği "Yoksul her aileye 600 TL" vaadi hesaplanınca 2 çocuklu ve yoksul bir aile bile 600 TL alamıyor. Başkan Yardımcısı Oran da herkese 600 TL verilmeyeceğini söylüyor.

TRT Haber'de yayımlanan Ekonomi Kulübü'nde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, her ailenin 600 lira almayacağını, ailelerin ekonomik durumları, hane sayıları gibi etkenlerle bu rakamın 125 liradan 1.250 liraya kadar değişeceğini ifade etti. Bu yardımın kaynağının nasıl sağlanacağı sorusu üzerine ise Oran, "Biz 15 milyon 500 bin yoksul var diye değerlendiriyoruz. 4 milyar lira zaten şu anda yoksullara dağıtılıyor. 8 milyarlık ek kaynağa ihtiyaç var. 8 milyarlık kaynak Türkiye'nin bütçesine bakıldığında çok ciddi bir rakam değil" yanıtını verdi.

SADECE 2 ÇOCUĞA YARDIM

Hesaplanınca yoksul ve 2 çocuklu bir ailenin bile 600 TL alamayacağı ortaya çıkıyor. Çünkü CHP'nin aile sigortası projesinde çocuk desteği iki çocuk için verilecek. Çocuk başına ödenecek tutar, çocuğun yaş grubu ve ailenin yoksulluk sınırına olan uzaklığına, ana ve babanın durumuna göre 45-100 TL arasında değişecek.

Çocukların eğitimi için de bir kısmı nakit bir kısmı kitap ve kırtasiye desteği şeklinde olmak üzere 40-60 TL arasında destek verilecek.

Ana ve baba için 125'er lira, 2 çocuk için çocuk başına 160'ar lira eğitim de dahil destek verildiği düşünülürse 2 çocuklu ve yoksul ailenin alacağı toplam miktar 570 TL'yi ancak buluyor.

Yoksul, yaşlı, 5 çocuklu ve yaşlı kişi ile çocuklardan birinin yüzde 70'in üzerinde özürlü olması durumunda yardım tutarı 1.250 TL'yi bulacak.