BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.395,33
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız arasında öldüler

Toplama kamplarında öldürülen 6 milyon Yahudinin çektiği zulmü Hollywood sayesinde hepimiz biliyoruz. Peki Sovyet Müslümanlarının başına gelenleri?

Abone ol

"Ağabeyimi öldürüp, kafasını kesip bayramda anneme verdiler. Çok azap çektik. Sovyet rejiminin kötülüklerini gördük. Sonra talebelik zamanında iki dostumu öldürdüler."

Bu satırlar Özbekistan'dan Mirza Hayit'e ait... Sovyetler Birliği'nin Stalin döneminde Özbeklere karşı tutumunu böyle açıklyor Mirze Hayir...

Tataristan'dan Ethem Fezyul ise İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"1943'de 17 yaşındayken beni askere aldılar, yılın sonuna kadar Ukrayna'da savaştım. Almanlar'a esir düştüm. Esir kamplarındaki barakalarda 150 kişi olsa, her gün 10 adam ölüyordu. 6 ay kampta kaldıktan sonra bizi İtalya'ya Alman atlarının bakıcısı olarak yolladılar. 1944'ün sonuna dek İtalya'da Alman askerlerine çalıştırdılar. Uçaktan atılan Amerikan bombalarından biriyle yaralandım. Bir ayağımı kaybettim. Onun için ayağımın biri ağaçtan yapılmış ayak."


Sovyet vatandaşı olarak doğdular, Alman panzerlerini durdurmak için cehpeye sürüldüler... Alman askerilerine esir düşünce pek çoğu esir kamplarında evlerindeki zorluklarla dolu yaşamlarından çok daha kötüsü ile karşılaştılar. Almanlar özgürlük vaadiyle kurdukları lejyonlarda Sovyet ordusuna karşı bu silahlandırdı. Bu sefer onları öldüren Kızılordu oldu...

SOVYET MÜSLÜMANLARI GAMALI HAÇ ALTINDA ÇARPIŞTI

İkinci Dünya Savaşı'nın acı bilançosu Hitler'in 17, Stalin'in ise 25 milyon insanın ölümünden sorumlu olduğunu gösterir. Tarih kitaplarında yer almasa da, Sovyetler Birliği'ndeki milyonlarca Türk ve Müslüman da bu savaşta acı çekti, yüz binlercesi sürüldü, yüz binlercesi öldü ve yüz binlercesi vatansız kaldı.

Neşe Sarısoy Karatay'ın Sinemis Yayınlarından çıkan kitabı Gamalı Haç İle Kızıl Yıldız Arasında Türkler, dünya tarihinin Alman Nazi ve Sovyet Kızılordu cephesi arasında unuttuğu; Azeri, Kazak, Kırım ve Kazan Tatarlarının, Çeçenler ve Kafkas Halklarının, Özbek, Türkmen, Ahıska Türkleri, Karaçay ve Kırgızların acı öykülerini anlatıyor.

TRT'DE YAYINLANAN BELGESEL ÇOK BEĞENİLMİŞTİ

Karatay daha önce TRT 2'de kanalında gösterime giren belgesel filmin metin yazarı olan Neşe Sarısoy Karatay kitabında ölmekle lejyon askeri olmak arasında kalan Sovyetlerdeki Müslüman Türklerin hikayesi anlatılıyor.

Bir oğul Alman, diğeri Sovyet askeri oldu. Kendi halklarını korumaktan başka amaçları yoktu. Savaştan sonra vatanlarına geri dönenleri idamlar ve sürgünler bekliyordu. Kızılordu'ya hizmetin ödülü ise yüz binlerin sürgünü ile sonuçlandı! Savaşta hiçbir suçu olmayan Kafkas Halkları ve Kırım Tatarları, adeta soykırıma dönüşen bu zorunlu sürgünde nüfuslarının yarısını kaybetti. Analar çocuğunu, bebeler anasını kaybetti. Bu kitap, bu halkların dramını tarihçilerin hatırlaması ve araştırması için bir kaynak olarak hazırlandı. "Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız Arasında" ki savaşta çaresiz, vatansız ve geleceksiz kalmış, insanların geçmişe gömülmüş karanlık hayat hikayelerine ışık tutmaya çalıştı.

Neşe Sarısoy Karatay,
Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız Arasında Türkler,
Sinemis Yayınları,
450 sayfa.