BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Füze Kalkanı Türkiye'yi işgal vizesi mi?

NATO zirvesinde 'Türkiye istediğini aldı' görüşünün tam tersini düşünenler de var. Türkiye için 'İşgale vize" diyen kim?

Abone ol

Türkiye NATO zirvesinde Füze Kalkanı'nın Türkiye topraklarına kurulmasına ilişkin kararda istediklerini aldı mı? Bu soruya Hükümet  ve diğer NATO ülkeleri tarafından 'evet' denilsede, aykırı düşünen bir yapı da yok değil.

Saadet Partisi'nin yayın organı olarak bilinen Milli Gazete  NATO zirvesinde verilen kararı "Türkiye'nin İşgaline vize" olarak manşetten verdi.  İşte Milli Gazetenin yorumu, iç ve dış basından derlediği aykırı görüşler:

NATO'nun Türkiye'ye dayattığı "füze kalkanı", Türkiye-İran dostluğuna ve genel olarak da Türkiye'nin son yıllarda takip ettiği Ortadoğu siyasetine büyük zarar verebilir.

ABD füze kalkanı sisteminin doğudaki "güvenilmez devletler"den gelebilecek tehditlere karşı bir önlem olduğunu iddia ediyor ve güvenmediği devletlerin ikisinin ismini ise açıkça söylüyor; Kuzey Kore ve İran!

ABD'nin Füze Kalkanı projesini tek başına yapmak yerine, Irak ve Afganistan işgallerinde olduğu gibi NATO'yu ve müttefik ülkeleri işin içerisine çekerek bölgeyi ateşe vermek istiyor.


TÜRKİYE ÜÇERİNDE BASKI VAR

Dışişleri'ne yakın kaynaklar, iç gündeme yoğunlaşan kamuoyunun, ABD'nin füze kalkanı projesine yönelik fazla bir tepki göstermemesinin yanlışlığına dikkat çekerek, ABD Hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı'nın, Ankara üzerinde yoğun bir baskı politikası uyguladığını ifade ediyor.

Türkiye kamuoyunun sesinin yükselmesinin hükümet üzerinde baskı oluşturacağına dikkat çekilirken, Türkiye'yi komşularıyla düşman edecek bu tehlikenin bertaraf edilmesi gerekliliği vurgulanıyor.

İSLAM ÜLKELERİ KAYGILI

NATO'nun gelecek 10 yılına yön vereceği öngörülen Stratejik Konsept'in son taslağı 4 Kasım'da bütün müttefik devletlere gönderildi.

 Taslakta, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı NATO ülkelerinin füze savunma sistemine ait donanıma ev sahipliği yapması öngörülüyor. Türkiye ise tüm sınırlarını kapsaması koşuluyla ve cephe ülkesi olmayacağını belirterek sistemin parçalarına ev sahipliği yapmaya "evet" dedi.

 Ancak Suriye ve İran'ı hedef alan uygulamanın, NATO'nun her ne kadar bu iki ülkeyi "tehdit öngörmediğini" açıklamasına rağmen, Ortadoğu'da ve İslam ülkelerinde büyük kaygı meydana getirdi.

İRAN 5+1'E MÜZAKEREYE HAZIR OLDUĞUNU AÇIKLADI

Tam da Füze Kalkanı Projesi'nin Türkiye'ye konuşlandırılmasının planlandığı bir dönemde İran ilginç bir çıkış yaptı. Nükleer enerji çalışmaları konusunda "5 artı 1" ülkeleri olarak bilinen BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile müzakerelere hazır olduğunu açıklayan İran İslam Cumhuriyeti, müzakere yeri olarak Türkiye'yi tercih ettiğini deklare etti.

TÜRKİYE'YE MEYDAN OKUMA

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Savunma Bakanı Robert Gates'in, kapalı kapılar ardında Türk yetkilileri, ''Füze kalkanına katılmazsanız, ilişkiler zarar görür' diye tehdit ettiğini bile yazdı. Haberde, NATO'nun teklifini reddederse Batı ile ilişkilerinin ciddi şekilde zarar göreceğinin, Türkiye'ye iletildiği belirtiliyordu.

Haberde, 'Program, Batı'nın İran'dan gelebilecek nükleer saldırı tehdidine karşı oluşturduğu bir savunma programı, Balistik füze hareketlerini tespit edebilecek radar sistemlerini ve bu füzeleri vurabilecek gelişmiş önleyici füzeleri kapsıyor. İran'dan tehdidi erken görebilecek olan Türkiye jeostratejik konumu nedeniyle proje açısından hayati önem taşıyor' ifadesi kullanıldı.

Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Yeni Şafak Yazarı Hakan Albayrak da bir tedirginliğin olduğunu belirterek, İran'a düşmanlığını bir NATO politikası haline getirmeye çalışan ABD'nin bu amaca matuf "füze kalkanı" hamlesinin, Türkiye'nin komşuları ile arasında karşılıklı güveni geliştirmeye yönelik politikalarına büyük bir meydan okuma olduğunu yazdı.

 Albayrak, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da bunun farkında olduğunu belirterek Türkiye'nin dış politika tercihleriyle ters düşen bir stratejik konseptin NATO'ya mal edilmesine rıza göstermeyeceklerine dair işaretler verdiğini belirtti.

FATURA ÜYE ÜLKELERE YÜKLENECEK

Füze Kalkanı, Lizbon'da gerçekleştirilen NATO liderler zirvesinde kapsamlı bir şekilde ele alınıyor. ABD projenin hayata geçirilmesine büyük önem veriyor. Türkiye ise prensip olarak savunma sistemine karşı değil. Ancak projeyi tehdit amaçlı değil, güvenliğin geliştirilmesi şartıyla destekleyen Türkiye'nin bu tavrının ABD nezdinde bir anlamı olmadığını kaydeden uluslararası ilişkiler uzmanları, ABD'nin asıl gayesinin İsrail'i korumak ve İran ve Suriye'yi saldırı menziline yerleştirmek olduğunu ifade ediyor.

ABD projenin İran tehdidine karşı geliştirildiğini açıkça dile getiriyor; komşularla 'sıfır sorun' politikası geliştiren Türkiye ise ABD'nin tehdit tanımlanmasına karşı çıkıyor.
Bu arada Füze kalkanının maliyeti de NATO üyelerine yüklenecek. Her üyenin 10 yıl içinde füze kalkanı projesi için 200 milyon Euro vermesi planlanıyor.
NATO Projesi mecburiyeti olarak sunulan Füze kalkanı sisteminin, Türkiye'nin en önemli ticari partnerleri arasında olan Rusya ve İran'ı hedef aldığına işaret eden dış politika uzmanları, Türkiye'nin projeyi kesinlikle reddetmesini istiyor.

FÜZE KALKANI'NDA UZLAŞILDI

Türkİye'nin de aralarında bulunduğu 28 NATO üyesi füze kalkanı'nda uzlaştı ABD Başkanı Barack Obama, "Füze savunma sisteminde mutabıkız. Sistem bütün NATO ülkelerini kapsayacak" dedi.
Diplomatik kaynaklar, zirvenin başladığı saatlerde füze savunma sistemiyle ilgili Türkiye'nin beklentilerinin karşılanmış göründüğünü, AB-NATO işbirliğinde ise henüz ilerleme sağlanamadığını belirtiyor. Haftalardır süren müzakerelere rağmen, üye ülkeler arasında füze savunma sistemi ve NATO-AB ilişkileri gibi kritik konularda büyük görüş ayrılıkları henüz giderilebilmiş değil.

NATO RUSYA VE AFGANİSTAN İLİŞKİLERİ

Sistemin, Türkiye'nin her yerini kapsaması konusunda da prensip kararı alındı. Ama ek sistemlerin nasıl olacağı konusu hala belirsiz. Komuta kimde olacak, İzmir'deki NATO üssü açık kalacak mı, patriot füzeleri konusunda Türkiye'nin kazanımı ne olacak gibi konular zirvede karara bağlanmasa da tartışılacak. Yeni NATO strateji belgesinin kabul edileceği zirvede, NATO-Rusya ilişkileri ve Afganistan da gündemde olacak.