BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.494,02
HABER /  GÜNCEL

Fukuşima'da tehlike seviyesinin yükseltilmesi isteniyor

Japonya'nın nükleer denetçileri, radyoaktif su sızıntısının yarattığı tehlikeyi iki basamak yükseltmek gerektiğini düşünüyor. Nihai karar, BM kurumundan gelecek onaya bağlı.

Abone ol

Japonya'nın nükleer enerji kurumu, Fukuşima santralinden sızan radyoaktif suyun tehlike seviyesini uluslararası ölçekte birden üçe çıkarmak istiyor.

Pazartesi günü santraldeki bir su deposundan yüksek derecede radyoaktif suyun toprağa sızdığı tespit edilmişti.

Tehlike ilk başta birinci seviye olarak sınıflandırılmıştı. Bu, Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği'nde (INES) en düşük seviye anlamına geliyor.

Fakat Japonya'nın nükleer denetleme kurumu, yedi basamaklı ölçeğe göre Fukuşima'da ortaya çıkan son durumu üçüncü seviyede tehlike olarak sınıflandırmak istiyor.

Bu kararın kesinleşmesi için Japon yetkililerin BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan onay almayı beklediği bildirildi.

2011'deki deprem ve tsunami felaketinden bu yana Japonya ilk kez bu hafta INES ölçeğine giren bir tehlikeyi gündeme getirdi.

Sızıntı ardından Fukuşima'nın işletmeci firması Toyko Elektrik Şirketi TEPCO'nun hisseleri yüzde 13'e varan oranda değer kaybetti.

2011 yılının Mart ayındaki tsunami, santraldeki reaktörlerin soğutma sistemlerini çalışmaz hale getirmiş ve üç reaktörün erimesine yol açmıştı.

Bu nedenle şu an reaktörler dışarıdan su pompalanarak soğutuluyor, fakat bu da radyasyona maruz kalmış büyük miktarda suyun tesiste depolandırılmasını gerektiriyor.

Muhabirler, bundan önce de su sızıntılarının tespit edildiğini ama son sızıntının bugüne kadarkilerin en tehlikelisi olduğunu bildiriyor.

TEPCO, son olayda yüksek derecede radyoaktif 300 ton suyun sızdığını itiraf etti.